Η ΑΥΓΗ

Το πρωθυπουργικό Βατερλώ στους «Πρωταγωνιστές»

Χαμηλές πτήσεις τηλεθέασης και οργισμένες αντιδράσεις στο Διαδίκτυο από τις κυνικές αναφορές στην τραγωδία των Τεμπών

Του ΚΩΣΤΑ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΥ

Σε πολιτικό Βατερλώ εξελίχθηκε για την κυβέρνηση η συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στους «Πρωταγωνιστές» για την τραγωδία των Τεμπών. Οι οργισμένες αντιδράσεις στο Διαδίκτυο για τα fake news και τις κυνικές αναφορές του, η συνεπακόλουθη απροθυμία υπουργών και βουλευτών να στηρίξουν την πρωθυπουργική αφήγηση στα social media, καθώς και οι χαμηλές πτήσεις στην τηλεθέαση πιστοποιούν την ήττα της «αριστείας» και στο σκέλος της επικοινωνίας.

Για πολλοστή φορά δε ο Κ. Μητσοτάκης απέδειξε την περιφρόνησή του προς τις συνταγματικές διαδικασίες ανακοινώνοντας

τον μήνα των εκλογών -τον Μάιο- στο πλαίσιο μίας τηλεοπτικής συνέντευξης. Ο πρωθυπουργός, εντούτοις, επιμένει να μην ανοίγει πλήρως και ξεκάθαρα τα χαρτιά του, καθώς απέφυγε να αναφερθεί σε συγκεκριμένη ημερομηνία. Σε αυτό το πλαίσιο, τροφοδοτείται ξανά η σεναριολογία περί κάλπης στις 21 Μαΐου, χωρίς να αποκλείεται και η 28η Μαΐου.

Αμφιταλαντεύσεις γύρω από Καραμανλή

Ο Κ. Μητσοτάκης άφησε θολό το τοπίο και αναφορικά με την υποψηφιότητα του Κώστα Αχ. Καραμανλή. Άνοιξε παράθυρο απόσυρσης του παραιτηθέντος υπουργού Μεταφορών από τα ψηφοδέλτια λέγοντας ότι θα το

συζητήσει μαζί του «όταν έρθει η ώρα», δείχνοντας έτσι την πίεση που υφίσταται από τα σχετικά μηνύματα βουλευτών και ψηφοφόρων. Σύμφωνα, ωστόσο, με κομματικούς παράγοντες, οι αμφιταλαντεύσεις και η αδυναμία του Κ. Μητσοτάκη «να ξεκαθαρίσει την υπόθεση» καθρεφτίζουν τους φόβους του για τις συνέπειες μίας σύγκρουσης με την οικογένεια Καραμανλή. Παράλληλα, η διατήρηση Καραμανλή στις λίστες βάζει λάδι στη φωτιά της οργής μετά την αποκάλυψη της γαλάζιας αλυσίδας ευθυνών και παραλείψεων που οδήγησαν στην τραγωδία.

Εσπασε το κοντέρ της κυνικότητας

Ούτως ή άλλως, ο Κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι δεν σκέφτηκε να παραιτηθεί μετά το

δυστύχημα, ενώ κάλεσε επιβάτη της μοιραίας αμαξοστοιχίας να βάλει πλάτη για μία καλύτερη Ελλάδα, σπάζοντας το κοντέρ της κυνικότητας. O πρωθυπουργός αποκρυστάλλωσε βασικές πτυχές της ατζέντας του στον δρόμο για τις κάλπες. Εστίασε στην ανάγκη διαμόρφωσης ενός λειτουργικού συστήματος αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων, ανακαλώντας στη συλλογική μνήμη τις εντάσεις που είχαν προκαλέσει οι επιλογές του από το πόστο του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Τέλος, η πρόθεσήmyk του να ξεκινήσει την επόμενη τετραετία η διαδικασία για την αναθεώρηση του συντάγματος προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος της ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων αναμένεται να πυροδοτήσει τις αντιδράσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

el-gr

2023-03-23T07:00:00.0000000Z

2023-03-23T07:00:00.0000000Z

https://avgi.pressreader.com/article/281578064907635

AVGI SA