Η ΑΥΓΗ

Γιατί κρύβεται η κυβέρνηση;

Του ΙΑΣΟΝΑ ΣΧΙΝΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Στην επικαιρότητα έχει έρθει εκ νέου το σκάνδαλο των υποκλοπών με αφορμή τις αποκαλύψεις των New York Times για την παρακολούθηση μέσω ΕΥΠ αλλά και Predator της Ελληνοαμερικανίδας Άρτεμης Σίφορντ, πρώην υπεύθυνης πολιτικής κυβερνοασφάλειας για το facebook. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Γιάννης Ραγκούσης εξαπέλυσε χθες νέα σφοδρή επίθεση εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη και της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, την οποία κάλεσε να δώσει εξηγήσεις και να απαντήσει στα νέα ερωτήματα που προκύπτουν.

Τα τρία ερωτήματα Ραγκούση

Για τρίτη συνεχόμενη ημέρα ο πρωθυπουργός αλλά και ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Κυριάκος Πιερρακάκης «κρύβονται μετά την αποκάλυψη των New York Times για τη διπλή παρακολούθηση της Άρτεμης Σίφορντ» αναφέρει ο τομεάρχης Διαφάνειας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Θέτει, μάλιστα, τρία ερωτήματα γύρω από την υπόθεση, υπενθυμίζοντας ότι για πολλοστή φορά επιβεβαιώνεται πως η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών και το Predator δρούσαν «από κοινού για το ίδιο κέντρο». Μεταξύ άλλων, ο Γ. Ραγκούσης καλεί την κυβέρνηση να απαντήσει στα εξής. Πρώτον, για ποιον λόγο η ΕΥΠ ανανέωσε έξι φορές την εντολή παρακολούθησης της Ά. Σίφορντ; Δεύτερον, για ποιον λόγο

δόθηκε εντολή παρακολούθησης μίας Αμερικανίδας υπηκόου; Τέλος, καλεί τον Κ. Πιερρακάκη να απαντήσει «ποιος έδωσε πρόσβαση στα στοιχεία εμβολιασμού της προκειμένου εν συνεχεία να επιμολυνθεί το κινητό της». Ξεκαθαρίζει δε ότι τόσο η κυβέρνηση όσο και ο αρμόδιος υπουργός θα κληθούν να δώσουν απαντήσεις ακόμη κι αν το αποφεύγουν.

Το δημοσίευμα των NYT

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τις αποκαλύψεις των NYT, η Ά. Σίφορντ έπεσε θύμα του κακόβουλου λογισμικού μέσω παραποιημένου μηνύματος που αφορούσε την αναμνηστική δόση της κατά της Covid-19. Μάλιστα, στο δημοσίευμά του το αμερικανικό μέσο ενημέρωσης επικαλείται ως απόδειξη το πόρισμα του εργαστηρίου Citizen Lab του Πανεπιστημίου του Τορόντο, το οποίο διαπίστωσε ότι το κινητό της τηλέφωνο ήταν χακαρισμένο για τουλάχιστον δύο μήνες. Σημειώνεται ότι η πρώην μάνατζερ πολιτικής κυβερνοασφάλειας του Meta και μέλος στο ευρωπαϊκό κέντρο του αμερικανικού think tank Atlantic Council είχε κατά το παρελθόν συνεργαστεί και με την ελληνική κυβέρνηση, ενώ, όπως τονίζεται στο δημοσίευμα, πρόκειται για την πρώτη γνωστή περίπτωση Αμερικανού πολίτη που «στοχοποιείται» από το κακόβουλο λογισμικό σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ίδια σε ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χαρακτηρίζει «αναγκαίο να βγει στο φως η πραγματική ιστορία της αλληλουχίας ΕΥΠ και Predator», τονίζοντας ότι τα θύματα των παράνομων παρακολουθήσεων έχουν ηθικό δικαίωμα να μάθουν την αλήθεια.

Κύριε Πιερρακάκη, ποιος έδωσε πρόσβαση στα στοιχεία εμβολιασμού της προκειμένου εν συνεχεία να επιμολυνθεί το κινητό της;

Γιάννης Ραγκούσης τομεάρχης Διαφάνειας ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

el-gr

2023-03-23T07:00:00.0000000Z

2023-03-23T07:00:00.0000000Z

https://avgi.pressreader.com/article/281621014580595

AVGI SA