Η ΑΥΓΗ

Θετικά βήματα στην εξωτερική πολιτική

Πρόοδος στις συνομιλίες με την Τουρκία, στήριξη στον διάλογο μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου με τη συνάντηση Δένδια-Βούτσιτς στο Βελιγράδι

Κάκη Μπαλή

στενοχωριέται ο τηλεϋπουργός Γεωργιάδης με την απροθυμία των δημοφιλών συναδέλφων του να υποστηρίξουν το αφήγημα Μητσοτάκη για τα Τέμπη και να εννοεί πρωτίστως τον Δένδια, ωστόσο στο υπουργείο Εξωτερικών έχουν το τελευταίο διάστημα μια σχετικά ευχάριστη δουλειά να κάνουν. Έχουν την ευκαιρία να προβούν σε μικρά θετικά βήματα σε σχέση με τη δύσκολη γειτονιά μας, βήματα συμβολικά και εύκολα, καθώς δεν απαιτούν ουσιαστικές πρωτοβουλίες ούτε έχουν ίχνος πολιτικού κόστους. Αυτή η ευκολία, όμως, δεν τα κάνει αμελητέα.

Είναι βήματα θετικά για τις σχέσεις της χώρας με τους γείτονες. Ενα τέτοιο βήμα ήταν το χθεσινό ταξίδι του υφυπουργού Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία Κώστα Φραγκογιάννη στην Άγκυρα και η συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του Μπουράκ Ακτσαπάρ, με αντικείμενο τα θέματα της λεγόμενης θετικής ατζέντας. Η συνάντηση αυτή έγινε έπειτα από δεκατρείς μήνες ακινησίας - και αφού βελτιώθηκε το κλίμα στις διμερείς σχέσεις της χώρας με την Τουρκία «χάρη» στους καταστροφικούς σεισμούς του Φεβρουαρίου. Κατά τη συνάντηση, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, διαπιστώθηκε πρόοδος σε πολλά από τα θέματα της θετικής ατζέντας, τα οποία είναι η ενίσχυση της συνεργασίας στους τομείς της επιχειρηματικότητας, του τουρισμού, της ενέργειας, των μεταφορών και τηλεπικοινωνιών, των ναυτιλιακών υποθέσεων, του περιβάλλοντος κ.λπ. Μάλιστα, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να διερευνήσουν πρόσθετα πεδία συνεργασίας στο πλαίσιο της θετικής ατζέντας, ενώ ο Φραγκογιάννης έγινε δεκτός με ανοιχτές αγκάλες και από τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών βρισκόταν στο Βελιγράδι προσκεκλημένος του Σέρβου Προέδρου Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Ο Δένδιας δέχθηκε σε χρόνο ρεκόρ την πρόσκληση του Βούτσιτς και έσπευσε να τον διαβεβαιώσει ότι η Ελλάδα στηρίζει τον διάλογο μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας. Μάλιστα, όπως δήλωσε μετά τη συνάντηση, συζήτησε μαζί του «το πώς θα μπορούσαν τα συμπεράσματα αυτού του διαλόγου να εφαρμοστούν». Η αγωνία του Δένδια ήταν να δείξει ότι η Ελλάδα ασχολείται με το θέμα και δεν παρατηρεί απλώς τις κινήσεις των Γαλλογερμανών, που πήραν την πρωτοβουλία να παρουσιάσουν ένα σχέδιο στη Σερβία και στο Κόσοβο. Γι’ αυτό άλλωστε είχε πάει προ δεκαημέρου και στην Πρίστινα.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

el-gr

2023-03-23T07:00:00.0000000Z

2023-03-23T07:00:00.0000000Z

https://avgi.pressreader.com/article/281633899482483

AVGI SA