Η ΑΥΓΗ

Ενα αντιδραστικό νομοσχέδιο στο παρά πέντε των εκλογών

Ψυχογιός: «Αντί να μας πηγαίνει μπροστά, μας γυρίζει πίσω. Δεν θα επιτρέψουμε να δημιουργούνται άνθρωποι δύο ταχυτήτων»

Του ΚΩΣΤΑ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗ

Ακόμα ένα αντιδραστικό νομοσχέδιο προωθεί η κυβέρνηση της Ν.Δ. λίγες μέρες μόνο πριν από την προκήρυξη των εκλογών, επιφέροντας αντιδραστικές αλλαγές στον Κώδικα Μετανάστευσης, σε μια κίνηση με σαφή σκοπιμότητα να απευθυνθεί στα υπερσυντηρητικό εκλογικό ακροατήριο. Μολονότι, λόγω των αντιδράσεων, αποσύρθηκαν οι πιο ακραίες διατάξεις για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα και τους μετανάστες δεύτερης γενιάς, το νομοσχέδιο παραμένει ένα νομοθέτημα που απομακρύνει την Ελλάδα από τα ευρωπαϊκά πρότυπα όσον αφορά την ένταξη των μεταναστών.

«Αντί να μας πηγαίνει μπροστά, μας γυρίζει πίσω» σχολίασε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Ψυχογιός κατά την εκκίνηση της επεξεργασίας του νομοσχεδίου σε επίπεδο Επιτροπής της Βουλής. Ο τομεάρχης Μετανάστευσης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία υπογράμμισε ότι με τις διατάξεις του νομοσχεδίου ακόμα περισσότεροι πρόσφυγες και μετανάστες εγκλωβίζονται στις γραφειοκρατικές διαδικασίες για τη λήψη νόμιμων αδειών παραμονής. Ο Γ. Ψυχογιός ξεκαθάρισε ότι η επόμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θα καταργήσει τις αντιδραστικές διατάξεις του νέου Κώδικα Μετανάστευσης επισημαίνοντας ότι «δεν θα επιτρέψουμε

να δημιουργούνται άνθρωποι δύο ταχυτήτων, να είναι στην αφάνεια ή να είναι αόρατοι». Ο Γ. Ψυχογιός επέκρινε την πρόβλεψη ότι το διάστημα που διανύει κάποιος μέχρι να εγκριθεί το άσυλό του δεν μετρά στην επταετία που απαιτείται για τη χορήγηση άδειας διαμονής για ανθρωπιστικούς και εξαιρετικούς λόγους όπως και την εξαίρεση των δικαιούχων επικουρικής προστασίας από την οικογενειακή επανένωση. Στηλίτευσε δε και την επιμονή της κυβέρνησης να μην επαναφέρει το δικαίωμα των επιτροπών της Αρχής Προσφυγών να δίνουν άδεια διαμονής για ανθρωπιστικούς λόγους.

Συνεχίζεται το αδιέξοδο με τους εργάτες

Ο Γ. Ψυχογιός εκτίμησε πως, μολονότι το νομοσχέδιο διαφημίζεται ως λύση στο ζήτημα της προσέλκυσης εποχικά εργαζόμενων μεταναστών, το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά. «Αντί να νομοθετείτε ξεκάθαρα ένα δικαίωμα εργασίας και συμβάσεις εργασίας γι’ αυτούς τους ανθρώπους, έρχεστε και στην ουσία συνεχίζετε μια κατάσταση αδιέξοδη, χωρίς ενίσχυση των υπηρεσιών, χωρίς ενίσχυση των δομών και με διακρατικές συμφωνίες» σημείωσε, παρατηρώντας ότι θα ήταν πιο αποδοτικό οι διακρατικές αυτές συμφωνίες να αφορούν μετανάστες που ήδη διαμένουν στην Ελλάδα χωρίς χαρτιά. Ο βουλευτής

του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. συμπλήρωσε ότι, παρά την παρουσίασή του ως ένα «εκσυγχρονιστικό» νομοθέτημα, ο νέος Κώδικας Μετανάστευσης δεν αντιμετωπίζει καίρια ζητήματα, όπως οι τεράστιες καθυστερήσεις για τις άδειες παραμονής, η έλλειψη ΑΜΚΑ από πολλούς μετανάστες, το ζήτημα της απόδοσης ιθαγένειας ή η στελέχωση των σχετικών υπηρεσιών.

Ο Γ. Ψυχογιός δεν «τσίμπησε» στην πρόκληση του εισηγητή της Ν.Δ. Λάζαρου Τσαβδαρίδη, που επανέλαβε τους ισχυρισμούς περί ανοιχτών συνόρων επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Αντίθετα, επέκρινε τον Λ. Τσαβδαρίδη γιατί, ακολουθώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη, χαρακτήρισε και αυτός «θυσία» το δυστύχημα στα Τέμπη. «Είναι απαράδεκτη η αναφορά. Εδώ μιλάμε για ένα τραγικό δυστύχημα με τεράστιες ευθύνες, πολιτικές και ηθικές, που πρέπει να ληφθούν» τόνισε χαρακτηριστικά.

Πυρά από την προοδευτική αντιπολίτευση

Το νομοσχέδιο δέχτηκε τα πυρά των εισηγητών και των άλλων προοδευτικών κομμάτων της αντιπολίτευσης, ενώ, αντίθετα, ο Κώστας Χήτας από την Ελληνική Λύση μίλησε και πάλι για «μπόλιασμα» της χώρας με αλλοδαπούς. Ο υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί μετά τη σημερινή ακρόαση των φορέων.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

el-gr

2023-03-23T07:00:00.0000000Z

2023-03-23T07:00:00.0000000Z

https://avgi.pressreader.com/article/281642489417075

AVGI SA