Η ΑΥΓΗ

Δωράκια διά των απευθείας αναθέσεων για την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση

Το υπουργείο Εσωτερικών δίνει με απευθείας ανάθεση τη νομική υποστήριξή του για την καταγραφή και την τυποποίηση της νομοθεσίας του κράτους, παρότι διαθέτει έγκριτους νομικούς για αυτό το έργο

Της ΗΛΕΚΤΡΑΣ ΒΙΣΚΑΔΟΥΡΑΚΗ

Ευφάνταστη η νέα απευθείας ανάθεση του υπουργείου Εσωτερικών διά χειρός της ειδικής γραμματέως Γεωργίας Βαλατσού. Το θέμα αυτής; Η νομική υποστήριξη του υπουργείου Εσωτερικών για τον εξορθολογισμό και την απλοποίηση των αρμοδιοτήτων των ΟΤΑ και δη στην ενίσχυση της σαφήνειας και της εφαρμοσιμότητας του σχετικού θεσμικού πλαισίου. Πρακτικά είναι η εξειδίκευση της υλοποίησης της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης. Πρόκειται για τον νόμο που εισηγήθηκε μετά βαΐων και κλάδων ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης για την τυποποίηση της πολυνομίας του κράτους.

Εάν διερωτάται ο αναγνώστης μας προς τι η αναγκαιότητα της σύμβασης, η απάντηση είναι απλή: καμία! Αφού το υπουργείο Εσωτερικών διαθέτει έγκριτους νομικούς για αυτό το έργο, δηλαδή της καταγραφής και της τυποποίησης της νομοθεσίας του κράτους, προκειμένου να επιτευχθεί η πολυεπίπεδη διακυβέρνηση.

Εντοπίζουμε, όμως, ακόμη πιο ενδιαφέροντα γραφόμενα στην απόφαση. Ο διαγωνισμός δημοσιεύτηκε τη 16η Φεβρουαρίου στο Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Δημοσίων Συμβάσεων (ΚΗΜΔΗΣ), όπως και στο ΕΣΗΔΗΣ. Δύο δικηγορικές εταιρείες έκαναν την εμφάνισή τους. Η μία την 20ή Φεβρουαρίου 2023 κατέθεσε προσφορά 74.400 ευρώ. Η δεύτερη ακριβώς την επόμενη ημέρα, δηλαδή την 21η Φεβρουαρίου 2023, κατέθεσε προσφορά 73.780 ευρώ. Η απευθείας ανάθεση κατακυρώθηκε στη δεύτερη δικηγορική εταιρεία, η οποία σε πρότερο χρόνο είχε αναλάβει άλλη μια απευθείας ανάθεση για το Ειδικό Ληξιαρχείο.

Το έργο της νομικής υποστήριξης του υπουργείου Εσωτερικών θα έχει διάρκεια τεσσάρων μηνών από την κατακύρωση, δηλαδή θα ολοκληρωθεί τον Ιούλιο του 2023. Στη σύμβαση αναφέρεται ότι αντικείμενο αυτής είναι η υποστήριξη του έργου του υπουργείου Εσωτερικών υπό το πρίσμα της υλοποίησης του Εθνικού Συστήματος Πολυεπίπεδης Διακυβέρνησης του Ν. 5013/2023 (Α΄12). Ειδικότερα, η σύμβαση «αποσκοπεί στην απλοποίηση της νομοθεσίας των ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού μέσω της άρσης των δυσλειτουργιών και των επικαλύψεων των αρμοδιοτήτων, καθώς και στην εν γένει βελτιστοποίηση της συνεργασίας και του συντονισμού μεταξύ των διαφόρων επιπέδων διακυβέρνησης».

Στο περιεχόμενο της σύμβασης αναφέρονται αναλυτικά οι προτεραιότητες, που συνοψίζονται στα εξής: «Πρώτον, η αποκάθαρση των αρμοδιοτήτων των ΟΤΑ διά της κατάργησης διατάξεων που αφορούν αρμοδιότητες ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού, οι οποίες είναι πρακτικώς ανενεργές και μη ασκούμενες, θα συμβάλει στον περαιτέρω εξορθολογισμό, καθώς και στην ενίσχυση της σαφήνειας και της εφαρμοσιμότητας του σχετικού θεσμικού πλαισίου. Δεύτερον, η ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των διοικητικών διαδικασιών με στόχο την προσαρμογή και αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών του Δημοσίου στις εξελισσόμενες απαιτήσεις των πολιτών, της κοινωνίας και της οικονομίας μέσω της εφαρμογής του “Εθνικού Συστήματος Πολυεπίπεδης Διακυβέρνησης”».

Για την υλοποίηση της σύμβασης αναφέρεται ότι θα απασχοληθούν για τέσσερις μήνες έξι εργαζόμενοι: ένας υπεύθυνος έργου, που θα λάβει 13.020 ευρώ, δύο στελέχη ομάδας έργου με πενταετή εμπειρία και αμοιβή 29.760 ευρώ, δύο στελέχη ομάδας έργου με τριετή εμπειρία και συνολική αμοιβή 24.800 ευρώ και ένα στέλεχος διοικητικής υποστήριξης με αμοιβή 6.200 ευρώ! Στο ποσό περιλαμβάνεται ΦΠΑ!

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

el-gr

2023-03-23T07:00:00.0000000Z

2023-03-23T07:00:00.0000000Z

https://avgi.pressreader.com/article/281694029024627

AVGI SA