Η ΑΥΓΗ

Συγκαταβατικός, αλλά αμετανόητος

Του ΚΩΣΤΑ ΑΡΓΥΡΟΥ

Ισως να έλειπε κάτι από τη συνηθισμένη δόση υπεροψίας που χαρακτηρίζει τις δημόσιες εμφανίσεις του. Ο Πρόεδρος της Γαλλίας βγήκε χθες στην τηλεόραση για να υποστηρίξει την απόφασή του για μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, η οποία, όπως είπε, θα υλοποιηθεί μέχρι το τέλος του χρόνου και αφού πρώτα πάρει και την έγκριση του Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Ο Εμανουέλ Μακρόν υποστήριξε ότι δεν προχώρησε στην απόφαση αυτή από κάποιο βίτσιο, αλλά από ανάγκη, και παραδέχτηκε ότι δεν κατάφερε να πείσει την κοινωνία για τη σημασία του μέτρου που έχει προκαλέσει τεράστια κοινωνική αναταραχή στη χώρα. Δήλωσε ότι θα προσπαθήσει να συνομιλήσει με τα συνδικάτα και όλες τις κοινωνικές ομάδες, δείχνοντας να ελπίζει ότι το κύμα οργής και αντίδρασης που σαρώνει τη χώρα μπορεί τελικά να ξεθυμάνει.

Πρώτα μαστίγιο, μετά καρότο

Υπό μία έννοια η τακτική του θυμίζει εκείνη της περιόδου 2018-19, όταν το κίνημα των Κίτρινων Γιλέκων αντιμετωπίστηκε με ληγμένα δακρυγόνα, ξύλο και πλαστικές σφαίρες για να ακολουθήσει κατόπιν ένας καλά σκηνοθετημένος «εθνικός διάλογος» με πρωταγωνιστή τον ίδιο και ουσιαστικά αμελητέα αποτελέσματα.

Οι πολιτικοί του αντίπαλοι τον αποκάλεσαν από αμετανόητο μέχρι και αυθάδη. Η αντίπαλός του στον δεύτερο γύρο και των δύο τελευταίων προεδρικών εκλογών Μαρίν Λεπέν τον κατηγόρησε ότι αποφάσισε να παίξει με σπίρτα μέσα σε έναν σταθμό ανεφοδιασμού καυσίμων και μπορεί στο τέλος να καεί.

Προς το παρόν η ελπίδα του κυρίου Μακρόν για αποκλιμάκωση δεν φαίνεται να βγαίνει αληθινή, αφού για σήμερα (Πέμπτη) είναι προγραμματισμένη και πάλι εθνική απεργία. Λιμάνια έχουν κλείσει, τρένα μένουν ακινητοποιημένα, βενζινάδικα ξεμένουν από καύσιμα. Κάθε βράδυ το Παρίσι και πολλές γαλλικές πόλεις πνίγονται από τη μυρωδιά των καμένων σκουπιδιών, από τις φωτιές που ανάβουν οι πιο βίαοι διαδηλωτές και των δακρυγόνων της αστυνομίας. Κι όλα αυτά για μια μεταρρύθμιση που ακόμα και πρώην συνεργάτες του αμφιβάλλουν αν θα έχει το προβλεπόμενο δημοσιονομικό αποτέλεσμα, σε σύγκριση με το τεράστιο κοινωνικό κόστος.

Αναντίστοιχος με την κοινωνία

Η θέση του ίδιου του Προέδρου δεν απειλείται. Έχει ακόμα τέσσερα χρόνια μπροστά του και, καθώς διανύει ήδη τη δεύτερη θητεία του, δεν

χρειάζεται να ανησυχεί για τις επόμενες εκλογές. Τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τον ίδιο. Γιατί πολλοί πολιτικοί παρατηρητές ανησυχούν για το μέλλον της χώρας. Μπορεί να «αλλάξει» αφού πρώτα «ηρεμήσει» μια χώρα με τέτοιο τρόπο; Ο κύριος Μακρόν ίσως κάποια στιγμή αποφασίσει να αντικαταστήσει την κυβέρνηση-μαριονέτα της Ελιζαμπέτ Μπορν. Αλλά το πρόβλημα είναι ο ίδιος και η αντιπάθεια που προκαλεί στους Γάλλους. Το ποσοστό δημοφιλίας του έχει πέσει κάτω από το 25%. Ο εμμονικός τρόπος που επέλεξε να περάσει τη μεταρρύθμισή του, νόμιμα μεν, αλλά χωρίς κοινωνική νομιμοποίηση, θα συνεχίσει να λειτουργεί ως ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια της κοινωνίας.

Πολλοί δημοσιογράφοι κάνουν λόγο για «πύρρειο νίκη». Ο χαρακτηρισμός αυτός αφορά βεβαίως τον Μακρόν, ο οποίος έκρινε ότι αν υποχωρούσε, το κόστος για τον ίδιο

Ο Εμανουέλ Μακρόν εμφανίστηκε στην τηλεόραση για να υπερασπιστεί τη μεταρρύθμισή του, αλλά και τη μεθοδολογία του, ενώ η κοινωνία συνεχίζει να βράζει

ΚΟΣΜΟΣ

el-gr

2023-03-23T07:00:00.0000000Z

2023-03-23T07:00:00.0000000Z

https://avgi.pressreader.com/article/281706913926515

AVGI SA