Η ΑΥΓΗ

Οι Κούρδοι της Τουρκίας σε ρόλο ρυθμιστή των εκλογών

Το Δημοκρατικό Κόμμα του Λαού (HDP), που εκπροσωπεί το κουρδικό στοιχείο αλλά και τη διωκόμενη τουρκική Αριστερά, ανακοίνωσε ότι δεν θα κατεβάσει τον δικό του υποψήφιο

Του ΜΙΧΑΛΗ ΤΡΙΚΚΑ

Πυκνώνουν τα σύννεφα για την κυβέρνηση Ερντογάν και την επιδίωξη του ΑΚΡ να κατακτήσει ακόμα μία νίκη στις εκλογές του Μαΐου. Το Δημοκρατικό Κόμμα του Λαού (HDP), που εκπροσωπεί κυρίως το κουρδικό στοιχείο αλλά και τη διωκόμενη τουρκική Αριστερά, ανακοίνωσε ότι δεν θα κατεβάσει τον δικό του υποψήφιο στις εκλογές, μια κίνηση που φυσικά διευκολύνει την παράταξη της αντιπολίτευσης και την υποψηφιότητα Κιλιτσντάρογλου.

Ανακοινώνοντας την απόφαση του κόμματος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, η Περβίν Μπουλντάν, συμπρόεδρος του κόμματος, δεν εκδηλώθηκε υπέρ κάποιας συγκεκριμένης υποψηφιότητας, αλλά το μήνυμα ήταν σαφές. «Δεν θα παρουσιάσουμε υποψήφιο στις προσεχείς προεδρικές εκλογές. Η Τουρκία έχει ανάγκη τη συμφιλίωση, όχι τη διαμάχη» σημείωσε η Μπουλντάν.

Το HDP είναι το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα του τουρκικού Κοινοβουλίου και συγκεντρώνει την υποστήριξη του 10% του εκλογικού σώματος, διαδραματίζοντας ρόλο κλειδί στις προεδρικές εκλογές - σε εκείνες του 2018 ο υποψήφιος του HDP είχε εξασφαλίσει το 8,4% των ψήφων. Ο ηγέτης του κόμματος Σελαχατίν Ντεμιρτάς βρίσκεται στη φυλακή από το τέλος του 2016 για «τρομοκρατική προπαγάνδα».

Το φιλοκουρδικό κόμμα και τα μικρά κόμματα της Αριστεράς που θεωρούνται σύμμαχοί του κρατήθηκαν στο περιθώριο του συνασπισμού της αντιπολίτευσης, στον οποίο συμμετέχουν έξι πολιτικές παρατάξεις.

Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου είχε κατά τους τελευταίους μήνες πληθώρα επαφών με το HDP. Την Τρίτη είχε μάλιστα συνάντηση με τα δύο μέλη της προεδρίας του, τον Μιδάτ Σαντζάρ και την Μπουλντάν. Κατά

τη διάρκεια της συνομιλίας τους δεσμεύτηκε να επιλύσει το «κουρδικό ζήτημα» αν εκλεγεί.

Ο Κιλιτσντάρογλου κατήγγειλε επίσης τις «διακρίσεις» κατά της κουρδικής γλώσσας στην Τουρκία, καθώς και την αντικατάσταση στις επαρχίες της Νοτιοανατολικής Τουρκίας, όπου οι Κούρδοι αποτελούν την πλειονότητα του πληθυσμού, δεκάδων δημάρχων του HDP από διοικήσεις που διορίστηκαν από την τουρκική κυβέρνηση.

Ο βουλευτής του HDP, ο Ιμάμ Τασιέρ, τόνισε ότι ο Κιλιτσντάρογλου αναγνώρισε το «κουρδικό πρόβλημα», όρος που θυμίζει τη ρητορική που χρησιμοποιούσε ο Ερντογάν τα προηγούμενα χρόνια, όταν επιδίωκε κουρδική υποστήριξη. Συμπλήρωσε δε ότι δέχθηκε επίπληξη από τον πρόεδρο της Βουλής πριν από τρεις μήνες επειδή η ομιλία του ήταν στην κουρδική γλώσσα και όχι την τουρκική.

Χιλιάδες μέλη του HDP, βουλευτές και δήμαρχοι έχουν φυλακιστεί ή καθαιρεθεί από τα πόστα τους τα τελευταία χρόνια. Το 2019 το HDP συνεργάστηκε με την αντιπολίτευση για να νικήσει τους υποψήφιους δημάρχους του κυβερνώντος κόμματος AKP σε μεγάλες πόλεις.

«Δεν νομίζω πως οι ψηφοφόροι του HDP θα δυσκολευτούν να ψηφίσουν τον Κιλιτσντάρογλου δεδομένων των πρόσφατων προσπαθειών του να χτίσει γέφυρες τόσο με Κούρδους όσο και με συντηρητικούς ψηφοφόρους» δήλωσε ο Βαχάπ Κοσκούν, καθηγητής Νομικής στο Πανεπιστήμιο Ντίτζε του Ντιγιάρμπακιρ.

Την ώρα που η αντιπολίτευση χτίζει γέφυρες, το AKP του Ερντογάν έχει συμμαχήσει με το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP) από το 2015, όταν κατέρρευσε μια ειρηνευτική διαδικασία με στόχο τον τερματισμό της εξέγερσης στη Νοτιοανατολική Τουρκία. Το MHP είναι σθεναρός αντίπαλος του κουρδικού κινήματος και των αιτημάτων του για πολιτιστικά δικαιώματα.

ΚΟΣΜΟΣ

el-gr

2023-03-23T07:00:00.0000000Z

2023-03-23T07:00:00.0000000Z

https://avgi.pressreader.com/article/281715503861107

AVGI SA