Η ΑΥΓΗ

Ερχονται τα «καλάθια» των νονών και του Πάσχα»

Πάνω από 7 στους 10 καταναλωτές θεωρούν ότι το «καλάθι του νοικοκυριού» δεν συμβάλλει στη μείωση τιμών

Γ.Α.

μών (Ιανουάριος-Φεβρουάριος 2023), η ελληνική χονδρεμπορική αγορά ήταν στην πρώτη θέση της ακρίβειας για πολλές εβδομάδες, ενώ τις τελευταίες ημέρες κυμαίνεται μεταξύ πρώτης και δεύτερης θέσης (εναλλάξ με την Ιταλία).

Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι «προχωράμε σε μεταρρυθμίσεις πάντα υπέρ του πολίτη», για να υπεραμυνθεί του τελευταίου νομοθετήματος που περιλαμβάνει διόγκωση της ΡΑΕ, με μεταφορά των αρμοδιοτήτων υδάτων-αποβλήτων, στρώνοντας το έδαφος για ιδιωτικοποίηση και του νερού.

Ανήγγειλε δε ότι ο πρωθυπουργός στη σύνοδο κορυφής (23-24 Μαρτίου) θα θέσει το θέμα των ηλεκτρικών διασυνδέσεων (όπως Ελλάδας-Κεντρικής Ευρώπης) και των αλλαγών που χρειάζονται, καθώς ο Νότος μπορεί να παίξει έναν νέο ρόλο ως παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και ως πύλη εισόδου ενέργειας από τη Βόρεια Αφρική (διασύνδεση Αιγύπτου-Ελλάδας) και χρειάζεται κατασκευή υποδομών που πρέπει η Ε.Ε. να στηρίξει.

την αποτυχία του «καλαθιού του νοικοκυριού» και των παραγώγων του κατά τις γιορτές των Χριστουγέννων, το υπουργείο Ανάπτυξης λανσάρει και δύο νέα για την περίοδο του Πάσχα, την ώρα που οι τιμές στα τρόφιμα συνεχίζουν να αυξάνονται με ιλιγγιώδη ρυθμό. Αρχικά παρουσιάστηκε το «καλάθι των νονών», το οποίο δημιουργείται στα πρότυπα εκείνου που εφαρμόστηκε την περίοδο των Χριστουγέννων, στα καταστήματα παιχνιδιών και θα περιλαμβάνει 12 συνολικά κατηγορίες παιχνιδιών ως εξής: λαμπάδες και παιχνίδια, σοκολατένια αβγά, επιτραπέζια και παζλ, παιχνίδια με κούκλες, κουκλόσπιτα και άλλα αξεσουάρ (παιχνίδια μίμησης), βρεφικά παιχνίδια, φιγούρες δράσης, παιχνίδια κατασκευών και δημιουργίας , οχήματα-τηλεκατευθυνόμενα, ηλεκτρονικά παιχνίδια, αθλητικά παιχνίδια, λούτρινα και μουσικά παιχνίδια. Η εφαρμογή του θα ξεκινήσει στις 29 Μαρτίου.

Παράλληλα, το «καλάθι του Πάσχα» αναμένεται να αντικαταστήσει ουσιαστικά το «καλάθι της Σαρακοστής». Ουσιαστικά το «καλάθι του νοικοκυριού» θα εμπλουτιστεί με προϊόντα που παραδοσιακά καταναλώνει ο κόσμος την πασχαλινή περίοδο.

Η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας της ΓΣΕΕ πραγματοποίησε έρευνα με σκοπό την καταγραφή των αντιδράσεων των καταναλωτών στην τρέχουσα αύξηση των τιμών των προϊόντων και υπηρεσιών που καταναλώνει. Στην ερώτηση αν πραγματοποιούν αγορές από το «καλάθι του νοικοκυριού», η πλειονότητα απαντά αρνητικά (83%). Οι καταναλωτές σημειώνουν ότι το «καλάθι του νοικοκυριού» δεν συμβάλλει καθόλου στη μείωση κόστους τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης του νοικοκυριού τους (71,0%).

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

el-gr

2023-03-23T07:00:00.0000000Z

2023-03-23T07:00:00.0000000Z

https://avgi.pressreader.com/article/281745568632179

AVGI SA