Η ΑΥΓΗ

Ψαλίδι στα προγραμματισμένα δρομολόγια λόγω απουσίας δικλίδων ασφαλείας

Νίκος Μορφονιός

Με «ψαλίδι» στα ούτως ή άλλως περιορισμένα δρομολόγια ξεκίνησε χθες η λεγόμενη επανεκκίνηση των σιδηροδρόμων, καθώς οι εργαζόμενοι δεν έλαβαν τις πρέπουσες εγγυήσεις ασφάλειας των τρένων από την Hellenic Train και τον ΟΣΕ. Ετσι, από τα προγραμματισμένα για σήμερα δρομολόγια πραγματοποιήθηκαν εκείνα των τρένων σε όλες τις γραμμές του προαστιακού, πλην της γραμμής του Κιάτου (δρομολόγιο Πειραιάς-Κιάτο), τα οποία, με βάση τον προγραμματισμό του υπουργείου Μεταφορών, αναμένεται να ξεκινήσουν την ερχόμενη Δευτέρα 27 Μαρτίου. Σύμφωνα με την Hellenic Train και το νεότερο πρόγραμμα δρομολογίων, μέχρι και τότε τα δρομολόγια αυτά θα πραγματοποιούνται με λεωφορεία της ιταλικής εταιρείας.

Ακινητοποιημένες παρέμειναν ωστόσο οι προγραμματισμένες εμπορικές

αμαξοστοιχίες (πλην μίας) τόσο από την Αθήνα όσο και από τη Θεσσαλονίκη, καθώς οι εργαζόμενοι μηχανοδηγοί του ΟΣΕ δεν έλαβαν τις έγγραφες διαβεβαιώσεις που ζητούσαν από την Hellenic Train και τον ΟΣΕ για την ασφάλεια των τρένων και των δρομολογίων σε συγκεκριμένα τμήματα του δικτύου. Για παράδειγμα, οι εργαζόμενοι ζητούσαν εγγυήσεις για την ασφαλή διέλευση από τις σήραγγες Τεμπών και Πλαταμώνα και τις επικοινωνίες εντός αυτών, ωστόσο ουδεμία απάντηση δεν δόθηκε από τους αρμόδιους.

Για τον λόγο αυτόν, όπως ανακοίνωσε εξάλλου και η Hellenic Train, από χθες θα πραγματοποιούνται δρομολόγια τρένων στις παρακάτω γραμμές προαστιακού και στα τουριστικά τρένα:

Πειραιάς-Αθήνα-Αεροδρόμιο και αντίστροφα

Άνω Λιόσια-Αεροδρόμιο και αντίστροφα Άνω Λιόσια-Κάντζα και αντίστροφα Αθήνα-Χαλκίδα-Αθήνα Προαστιακός Πάτρας Ολυμπία-Πύργος-Κατάκολο Διακοφτό-Καλάβρυτα Να θυμίσουμε ότι, σύμφωνα με τα μέτρα ασφαλείας που είχε ανακοινώσει ο μεταβατικός υπουργός Μεταφορών Γ. Γεραπετρίτης, σε όλα τα δρομολόγια, συμπεριλαμβανομένου και του προαστιακού, θα υπάρχουν δύο μηχανοδηγοί και τουλάχιστον ένας συνοδός, ενώ δύο σταθμάρχες θα στελεχώνουν σταθμούς όπως ο Παλαιοφάρσαλος, το Λιτόχωρο και το Πλατύ. Επίσης, μειώνεται η ταχύτητα σε τμήματα που δεν καλύπτονται από σηματοδότηση σε 80 χλμ. σε προαστιακούς/εμπορευματικούς συρμούς και σε 100 χλμ. σε επιβατικές αμαξοστοιχίες.

Επιπλέον, οι αμαξοστοιχίες θα κινούνται σε διαφορετικές ώρες τη νύχτα, ώστε να μην υπάρχει το ενδεχόμενο να διασταυρωθούν σε σημεία

όπου υπάρχει μονοδρόμηση της γραμμής.

Απεργία στα ταξί σήμερα

Στο μεταξύ, σε 24ωρη απεργία προχωρούν οι οδηγοί ταξί σήμερα έπειτα από απόφαση του Συνδικάτου Αυτοκινητιστών Ταξί (ΣΑΤΑ), ενώ θα γίνει συγκέντρωση στις 10 π.μ. στη Λεωφόρο Καβάλας και πορεία προς το υπουργείο Μεταφορών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΣΑΤΑ, «η κυβέρνηση αδιαφορεί για τα μεγάλα προβλήματα του κλάδου και αγνοεί επιδεικτικά τα αιτήματά μας». Για τον λόγο αυτόν, σήμερα «τα ταξί της Αθήνας θα υπενθυμίσουν στο υπουργείο Μεταφορών όσα δεν έκανε για το ταξί, όσα έκανε για τα ενοικιαζόμενα με οδηγό, όσα δεν έκανε για να εμποδίσει τις πολυεθνικές εφαρμογές να ροκανίζουν το μεροκάματο του ταξιτζή».

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

el-gr

2023-03-23T07:00:00.0000000Z

2023-03-23T07:00:00.0000000Z

https://avgi.pressreader.com/article/281762748501363

AVGI SA