Η ΑΥΓΗ

Ο ήρωας που ενσαρκώνει ο Κιάνου Ριβς ζήλεψε τους υπερήρωες Tζον Γουίκ: Κεφάλαιο 4

Εφτασε στα multiplex του κόσμου το τέταρτο και τελευταίο κεφάλαιο μιας σειράς περιπετειών που ξεκίνησε σαν b-movie, με σφαίρες και ξύλο, αλλά κατάφερε με κάποιον τρόπο να αποκτήσει φανατικούς. Την εμπορική επιτυχία της σειράς την πιστώνεται κατά κύριο λόγο ο Κιάνου Ριβς, όχι τόσο γιατί είναι χαρισματικός ηθοποιός ταινιών δράσης (που είναι), αλλά για την αξιαγάπητη και cool δημόσια περσόνα που έχει αναπτύξει τα τελευταία χρόνια.

Στο φινάλε της σειράς, ο Τζον Γουίκ αντιμετωπίζει έναν πανίσχυρο εχθρό με συμμαχίες σε όλη την υφήλιο. Με κάθε νέα ταινία του κομψού ήρωα, διευρύνεται όλο και περισσότερο η συμμαχία των αρχόντων του εγκλήματος (η Υψηλή Τράπεζα) και στη μυθολογία προστίθενται νέα φετιχιστικά σύμβολα και φανταχτερά σκηνικά. Και σε αυτή τη σταδιακή ανάπτυξη του κόσμου του Γουίκ οι παραγωγοί ενδιαφέρονται όλο και λιγότερο για τα χαρακτηριστικά του ήρωα και λοξοκοιτάνε στο ασκησιολόγιο της Marvel για ιδέες. Πραγματικά, η αισθητική των χάρτινων (και άψυχων) υπερηρώων έχει ποτίσει τον χαρακτήρα του Γουίκ και αυτή η επιλογή μοιραία υπονομεύει τη θνητή γοητεία του. Επιπλέον, οι παραγωγοί έκριναν ότι αυτή η ιστορία χρειάζονταν 170 λεπτά για να ειπωθεί και δεν τριμάρουν καθόλου ένα σενάριο που είναι υπερφορτωμένο από μακροσκελείς, πομπώδεις συζητήσεις για τη φιλία, τον θάνατο και την τιμή.

Κατά ειρωνικό τρόπο, το τέταρτο κεφάλαιο της ιστορίας κατέληξε να φέρει όλα όσα εκπροσωπούσαν οι άσκοπα μπερδεμένες και γεμάτες με μέτρια CGI ταινίες απέναντι στις οποίες στάθηκε πριν από δέκα χρόνια με φρεσκάδα ο Τζον Γουίκ και, κατά συνέπεια, ξεχώρισε.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

el-gr

2023-03-23T07:00:00.0000000Z

2023-03-23T07:00:00.0000000Z

https://avgi.pressreader.com/article/281818583076211

AVGI SA