Η ΑΥΓΗ

Η Λέιλα και τα αδέλφια της (Leila’s brothers)

Η 40χρονη Λέιλα έχει περάσει όλη της τη ζωή φροντίζοντας τους γονείς και τα τέσσερα αδέλφια της. Όταν θα ανακαλύψει ότι ο πατέρας τους κρύβει έναν οικογενειακό θησαυρό, το χάος που θα προκληθεί στην ήδη δύσκολη καθημερινότητα της οικογένειας θα τους οδηγήσει ένα βήμα πιο κοντά στην καταστροφή. Το σχεδόν τρίωρο οικογενειακό μελόδραμα του Ιρανού Σαΐντ Ρουστάγι («6.5 Εκτός ελέγχου») απέσπασε το βραβείο FIPRESCI στο Φεστιβάλ Καννών και εκθειάστηκε για την αφηγηματική του δεινότητα και τη διεισδυτική του ματιά στη σύγχρονη Τεχεράνη. Οι καθημερινές μικρές ταπεινώσεις που φέρνει η ανέχεια αναπτύσσονται μέσα

από μια λογοτεχνική σαπουνόπερα με προσεγμένο διάλογο, που σε υποχρεώνει να δώσεις βάση και να ακούσεις. Η Λέιλα, αν και δεν είναι ο κεντρικός χαρακτήρας και οι έξυπνοι χειρισμοί της συμβαίνουν συχνά εκτός κάδρου, λειτουργεί ως ο μοναχικός ηθικός φάρος και φορέας λογικής σε ένα πατριαρχικό περιβάλλον από ανθρώπους που κάνουν το ένα λάθος μετά το άλλο.

Το μεγάλο ατού της ταινίας είναι το σενάριο, καθώς αποφεύγει τις φωνασκίες και τον θόρυβο που μας έχει συνηθίσει ο Ασγκάρ Φαραντί. Ενώ οι διάλογοι είναι γεμάτοι απολαυστικά και παράδοξα επιχειρήματα με σοβαρό υπόβαθρο αξιοπιστίας, το σύνολο προδίδεται από μερικές μεγαλοστομίες και σχηματικές καταστάσεις στο τέλος. Αξίζει τον κόπο όμως αυτή η ιστορία για την ιδεολογική σκυτάλη των γενεών, παρά την εξοντωτική διάρκεια, καθώς κουβαλάει ένα σοβαρό δραματικό διακύβευμα για όσους θεατές θα δείξουν την απαιτούμενη υπομονή και θα ακούσουν.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

el-gr

2023-03-23T07:00:00.0000000Z

2023-03-23T07:00:00.0000000Z

https://avgi.pressreader.com/article/281844352879987

AVGI SA