Η ΑΥΓΗ

Αν δεν παινέψεις το σπίτι σου...

Του ΑΝΤΩΝΗ ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟΥ ΤΑΣΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ

ΟΚυριάκος Μητσοτάκης έδωσε τροφή για πολλά σχόλια στη συνέντευξή του στον Σταύρο Θεοδωράκη και όχι για ένα ή δύο θέματα. Τέμπη, εκλογές, διακυβέρνηση, κρατικός μηχανισμός, μέχρι και το άρθρο 16 έβαλε στην ατζέντα.

Παράπονο δεν έχουμε. Έστειλε, όμως, και μηνύματα, κυρίως στο εσωτερικό του. Συγκράτησα μία φράση: «Μιλάτε σε έναν άνθρωπο που δεν του αρέσουν οι κομματικοί μηχανισμοί».

Αυτό είπε ο πρωθυπουργός με τον στόμφο ανθρώπου που μιλάει με σιγουριά και πιστεύει αυτά που λέει. Ενδεχομένως να το πιστεύει όντως, γιατί μπορεί να έχει δώσει διαφορετική έννοια στο μυαλό του σε αυτό που λέμε «διείσδυση κομματικών στελεχών στο κράτος». Ωστόσο, να σταθούμε στις πράξεις. Καλύτερο παράδειγμα από τα νοσοκομεία δεν θα βρούμε. Η παρέλαση που έχει γίνει τα τελευταία τέσσερα χρόνια από γαλάζια στελέχη, στη συντριπτική τους πλειονότητα χωρίς να έχουν καμία σχέση με τον χώρο της Υγείας, δεν έχει προηγούμενο. Θυμόμαστε τον ογδοντάχρονο διοικητή από το Νοσοκομείο Καρδίτσας.

Έτσι λειτουργεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη από το 2019 και σε όλους τους τομείς.

Είναι αυτοί που έφεραν στρατιές μετακλητών και κατάργησαν την υποχρέωση του πτυχίου για να μπει και ο τελευταίος... άριστος.

Από την άλλη, θα πει κανείς: «Και τι να βάλουν;

Τους ξένους;». Το συγκεκριμένο επιχείρημα έχει επικαλεστεί ο Μάκης Βορίδης στο παρελθόν. Να συμφωνήσουμε, για την οικονομία της συζήτησης, ότι θα μπουν άνθρωποι της κυβέρνησης. Λάθος, αν ρωτάτε τη γνώμη μου, πρέπει να μπαίνουν ικανοί ανεξάρτητα από την ιδεολογική τους κατεύθυνση. Αλλά αφού θέλει ο Μητσοτάκης να βάλει δικούς του, ας επιλέξει τουλάχιστον και κανέναν ικανό.

Στην ίδια συνέντευξη, όμως, ο πρωθυπουργός έστειλε μηνύματα και στο εσωτερικό της Ν.Δ.

«Θα κάνω πράγματα που θα δυσαρεστήσουν την παράταξη» είπε. Καταλόγισε στις προηγούμενες δεξιές κυβερνήσεις ότι διόριζαν μόνο κομματικούς, ενώ χαρακτήρισε «μεγάλη τρύπα του Ελληνικού Δημοσίου» τον ΟΣΕ και επί Νέας Δημοκρατίας.

Τελικά, τι είναι για τον Κ. Μητσοτάκη το κόμμα του; Μάλλον περισσότερο ένα όχημα για να κάνει τη δουλειά του και λιγότερο το σπίτι του. Σπίτι του μάλλον νιώθει την «αυλή» του. Τους τεχνοκράτες που τον συμβουλεύουν και συσσώρευσαν την εξουσία στο Μέγαρο Μαξίμου. Επειδή, όμως, το πολιτικό μας σύστημα ακόμα λειτουργεί με κόμματα και συλλογικότητες, τα σπίτια των πολιτικών αρχηγών είναι τα κόμματα. Και όπως λέει και ο σοφός λαός, «αν δεν παινέψεις το σπίτι σου, θα πέσει να σε πλακώσει».

MEDIA

el-gr

2023-03-23T07:00:00.0000000Z

2023-03-23T07:00:00.0000000Z

https://avgi.pressreader.com/article/281951727062387

AVGI SA