Η ΑΥΓΗ

Με όλες τις δυνάμεις ο ΣΥΡΙΖΑ στη μάχη της 25ης Ιουνίου

Του ΙΑΣΟΝΑ ΣΧΙΝΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Σε λιγότερο από έναν μήνα υπάρχει μια καινούργια εκλογική μάχη. Άλλωστε, οι κάλπες μέχρι εκείνη την ημέρα παραμένουν άδειες και επομένως είναι επιτακτική ανάγκη να ισχυροποιηθεί η αριστερή πρόταση διακυβέρνησης που εκπροσωπεί ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Η μάχη της 25ης Ιουνίου είναι μία νέα μάχη για τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και ως τέτοια εκλαμβάνεται από την ηγεσία, τα στελέχη και τα χιλιάδες μέλη του. Άλλωστε, οι κάλπες παραμένουν μέχρι εκείνη την ημέρα άδειες. Και μπορεί το αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου να αποτέλεσε ένα μεγάλο σοκ για τον προοδευτικό κόσμο εντός και εκτός ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο το διακύβευμα της επερχόμενης εκλογικής αναμέτρησης έχει για την Κουμουνδούρου συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Η προεκλογική εκστρατεία ξεκίνησε από τη Β’ Πειραιά, την Κοκκινιά και τη Δυτική Αττική, πράγμα καθόλου τυχαίο, με τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα να επισημαίνει ότι στις επόμενες κρίσιμες εκλογές δεν κρίνονται μόνο κόμματα και πρόσωπα, αλλά οι ζωές των εργαζομένων, των νέων και των μικρομεσαίων.

Σε αυτό το πλαίσιο, στο στρατόπεδο της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεωρούν επιτακτική ανάγκη να ισχυροποιηθεί η αριστερή πρόταση διακυβέρνησης που εκπροσωπεί ο ΣΥΡΙΖΑ- Π.Σ. Μία πρόταση που δίνει βαρύτητα στην αποκατάσταση των εργασιακών δικαιωμάτων, στην ενίσχυση της δημόσιας Υγείας και Παιδείας, στην προστασία των δημόσιων αγαθών, στην ανακούφιση των πολιτών από την ακρίβεια και την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Το πολιτικό μήνυμα

Στο επίκεντρο της προεκλογικής ατζέντας θα βρεθούν οι «ανάγκες των πολλών», με την ηγεσία του κόμματος να καλεί τα στελέχη και τα μέλη του να βγουν δυναμικά στην κοινωνία με

σεμνότητα και ταυτόχρονα πολιτική αυτοπεποίθηση. «Πρώτα ακούμε τους πολίτες και μετά τους μιλάμε». Με αυτή τη λογική η Κουμουνδούρου θα πορευτεί στις εκλογές της 25ης Ιουνίου, δείχνοντας στον κόσμο ότι έλαβε το μήνυμα της προηγούμενης κάλπης και γι’ αυτό προχωρά σε αλλαγές εν κινήσει. Πάντως, οι εσωκομματικές διεργασίες είναι πυρετώδεις και, σύμφωνα με πληροφορίες, τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει νέο σύνθημα ύστερα από μελετημένη και επιστημονικά τεκμηριωμένη ανάλυση των στοιχείων που συλλέγει η Κουμουνδούρου. Σε αυτή την υπόθεση άλλωστε έχουν «στρατευθεί» εγνωσμένα πρόσωπα επιστημονικού κύρους, κάποια εκ των οποίων έχουν και μεγάλη πολιτική εμπειρία. Αντίστοιχα, το Εκτελεστικό Γραφείο βρίσκεται σε διαρκή συνεδρίαση, ενώ πλέον συμμετέχουν και άλλα στελέχη πρώτης γραμμής σε αυτό. Σύμφωνα με πληροφορίες δε, η νέα Εκλογική Επιτροπή συνεδρίασε για δεύτερη φορά, θέτοντας τους στόχους του επόμενου διαστήματος.

Οπως υπογραμμίζουν πηγές, η αριστερή εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης δεν αποτελεί μια αναγκαιότητα του κόμματος, αλλά ανάγκη για τη Δημοκρατία και την κοινωνία. Παράλληλα, ξεκαθαρίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το αναγκαίο αντίβαρο στην κεντρική πολιτική σκηνή απέναντι στην παντοκρατορία Μητσοτάκη. Ισχυρό στήριγμα για την κοινωνία. Υπάρχει ακόμη η εκτίμηση ότι οι προοδευτικοί πολίτες έχουν θορυβηθεί μπροστά στον κίνδυνο μιας ανεξέλεγκτης και παντοδύναμης Δεξιάς. Κίνδυνος που, όπως χαρακτηριστικά υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές, αφορά, εκτός των άλλων, την ισορροπία στη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών αλλά και τα κοινωνικά δικαιώματα. Υπό αυτό το πρίσμα, ο στόχος της

ανατροπής των συσχετισμών δεν είναι κάτι που έχει αντανάκλαση αποκλειστικά και μόνο στην εκλογική επιτυχία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Όπως λένε, «ισχυρός ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει υπεράσπιση των συμφερόντων και των δικαιωμάτων της κοινωνικής πλειοψηφίας, σημαίνει ισχυρή κοινωνία».

Ανεξέλεγκτος ηγεμόνας

Στην Κουμουνδούρου καταλογίζουν στον Κυριάκο Μητσοτάκη αλαζονική συμπεριφορά (χαρακτηριστική η φράση του από το Ηράκλειο ότι «ο ελληνικός λαός συνέτριψε τον ΣΥΡΙΖΑ»), επισημαίνοντας πως το ενδεχόμενο μιας παντοδύναμης Νέας Δημοκρατίας θα οδηγήσει σε μία Δεξιά ανεξέλεγκτη, που θα εφαρμόζει πολιτικές υπέρ των λίγων και οικονομικά ισχυρών και εναντίον των πολλών. Στο ίδιο πλαίσιο, εκτιμούν ότι η τοποθέτηση του Άδωνη Γεωργιάδη περί 180 βουλευτών «μαρτύρησε» τις κρυφές προθέσεις της Πειραιώς παρά τους αντίθετους ισχυρισμούς. Κι αυτό γιατί θεωρούν πως στόχος της Ν.Δ. είναι αφενός η αποδυνάμωση του ΣΥΡΙΖΑ και της Αριστεράς, ώστε να μην υπάρχει πραγματικό αντίβαρο απέναντί της, αφετέρου να ανοίξει ο δρόμος για τη «συνταγματοποίηση» αντιδραστικών και νεοφιλελεύθερων πολιτικών.

Ο Αλέξης Τσίπρας λοιπόν θα επιμείνει σε μία στρατηγική θετικής προγραμματικής ατζέντας, απευθύνοντας ταυτόχρονα δημοκρατικό προσκλητήριο προς όλους τους πολίτες που δεν ψήφισαν Ν.Δ. στις κάλπες του Μαΐου, αλλά και σε αυτούς που ψήφισαν. Ζητούμενο; Να ενωθούν με τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. παρά τις επιφυλάξεις τους, προκειμένου να μην υπάρξει μία ανεξέλεγκτη και παντοδύναμη Δεξιά.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

el-gr

2023-06-03T07:00:00.0000000Z

2023-06-03T07:00:00.0000000Z

https://avgi.pressreader.com/article/281621014722786

AVGI SA