Η ΑΥΓΗ

Χορηγούμενη ψήφος διαμαρτυρίας

ΥΠΗΡΞΕ μια περίοδος κατά την οποία τα ΜΜΕ είχαν υποστεί μια τέτοιου τύπου απαξίωση, ώστε το μόνο που μπορούσαν να κάνουν ήταν να καταστρέφουν τα πουλέν τους. Στην πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα, το πανίσχυρο Βήμα είχε αποτύχει να πετύχει έστω και μία εκλογή: υποστήριζε τον Βενιζέλο, κέρδιζε ο Παπανδρέου. Υποστήριζε την Μπακογιάννη, κέρδιζε ο Σαμαράς. Υποστήριζε τον Σαμαρά, κέρδιζε ο Τσίπρας. Μέχρι και την απόλυτη συντριβή του Ιουλίου του 2015, μεταξύ των δημοσιογράφων της εφημερίδας κυκλοφορούσε ένα ανέκδοτο: αν η εφημερίδα ήθελε να στηρίξει πραγματικά έναν πολιτικό, δεν είχε παρά να του εξαπολύσει επίθεση.

Τα χρόνια πέρασαν και κυρίως άλλαξαν και, μην κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας, τα ΜΜΕ κέρδισαν όλες τις τελευταίες εκλογές στην Ελλάδα. Ακόμα και η πρωτόγνωρη μονοφωνία των τελευταίων τεσσάρων χρόνων μεταφράστηκε σε μια σχετική μονοφωνία στην κάλπη και -με την επιφύλαξη μιας ευχάριστης διάψευσης- στο Κοινοβούλιο.

Ως προς το τελευταίο, ας έχουμε κάτι υπόψη μας. Ακόμα και στις χειρότερες μέρες τους, τα ΜΜΕ κατόρθωναν τουλάχιστον να βάζουν στη Βουλή ανύπαρκτα κόμματα, δημιουργώντας έναν ξαφνικό θόρυβο γύρω από αυτά. Συνήθως παρουσιάζοντας ως αντισυστημική διαμαρτυρία το απόλυτο τίποτα ή, ακόμα χειρότερα, το απόλυτο κακό. Κάπως έτσι το 2012 είδαμε τους ναζί να εισέρχονται στο Κοινοβούλιο, αφού πρώτα είχαν παρελάσει από όλες τις «σοβαρές» εκπομπές της τηλεόρασης. Κάπως έτσι είδαμε να μπαίνει στο Κοινοβούλιο ο κατά τα άλλα συμπαθής Λεβέντης, μαζί με οκτώ φίλους του που δυσκολεύονταν να μιλήσουν.

Τις τελευταίες εβδομάδες, όποιος έχει τη φαεινή ιδέα να κάνει ζάπινγκ δύσκολα θα αποφύγει να πέσει -οποιαδήποτε ώρα της ημέρας- πάνω στην ανοικοδομημένη φάτσα της πάλαι ποτέ πρόεδρου της Βουλής, η οποία προσφέρεται σε μεγάλες ποσότητες ως η αυτονόητη φωνή της διαμαρτυρίας.

Χρειάζεται στοιχειώδης ωριμότητα για να σκεφτεί κανείς αν είναι έξυπνο να του υποβάλουν τα ΜΜΕ τον τρόπο διαμαρτυρίας του και αν έχει να κερδίσει ή να χάσει κάτι η κοινωνία και αντίστοιχα το σύνθημα από την είσοδο στη Βουλή 8-9 ακόμα υπερτυχερών του Τζόκερ.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

el-gr

2023-06-03T07:00:00.0000000Z

2023-06-03T07:00:00.0000000Z

https://avgi.pressreader.com/article/281676849297634

AVGI SA