Η ΑΥΓΗ

Να σώσουμε την ελληνική γεωργία

Μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ξέρει και μπορεί να φέρει τη σταθερότητα στη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική

* Ο Σταύρος Αραχωβίτης είναι πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Του ΣΤΑΥΡΟΥ ΑΡΑΧΩΒΙΤΗ*

Ηνέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) αποτελεί ένα βασικό εργαλείο για την αγροτική ανάπτυξη της χώρας μας. Έξι μήνες μετά την επίσημη έναρξή της, η διαδικασία και οι λεπτομέρειες εφαρμογής της δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη, δημιουργώντας μια άνευ προηγουμένου αναστάτωση στους δικαιούχους αγρότες και στους γεωπόνους συμβούλους τους.

Η εκπόνηση του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου (ΕΣΣ) για της εφαρμογή της νέας ΚΑΠ έγινε με όρους έλλειψης διαβούλευσης με τους παραγωγικούς φορείς και χωρίς το όραμα και τη στρατηγική για την αναδιάταξη του αγροτικού χώρου και της αγροτικής παραγωγής με βάση τις νέες συνθήκες, ιδιαίτερα όπως αυτές διαμορφώθηκαν μετά τις πρόσφατες κρίσεις.

Το ΕΣΣ που εκπόνησε η Ν.Δ. δεν απαντά στις σύγχρονες προκλήσεις του υπέρογκου κόστους παραγωγής, στην έλλειψη εργατών γης και, κυρίως, δεν περιλαμβάνει ένα αξιόπιστο σχέδιο μετατόπισης προς το μοντέλο της διαφοροποιημένης παραγωγής προϊόντων ποιότητας και ταυτότητας, διατροφικής αξίας, γεωγραφικών ενδείξεων, βιολογικής γεωργίας, ασφάλειας και πιστοποίησης.

Σημαντικοί κλάδοι παραγωγής, παραδοσιακές καλλιέργειες και εκτροφές, με χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφους, πλήττονται από τις αλλαγές και γι’ αυτούς δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη αντιστάθμισης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. σε όλη τη διαδικασία διαμόρφωσης της νέας ΚΑΠ, με κορύφωση την περίοδο κατά την οποία είχα την ευθύνη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, λειτούργησε καταθέτοντας προτάσεις που σε μεγάλο βαθμό συγκράτησαν τις δυσμενέστερες επιπτώσεις προς τους αγρότες. Ωστόσο, μετά την ανάληψη της εξουσίας από τη Ν.Δ. και κατά τη διαμόρφωση του ΕΣΣ που εγκρίθηκε και ισχύει, επικράτησαν η προχειρότητα, η έλλειψη πολιτικής προστασίας των πιο ευάλωτων αγροτών και κτηνοτρόφων και το μοντέλο επαναφοράς των τσιφλικιών.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η προετοιμασία της ΚΑΠ γίνεται με όρους νεοφιλελεύθερης προσέγγισης και αδιαφορίας για την ευημερία των πολλών την οποία πρεσβεύει η Ν.Δ. Έχουμε διαχρονικά παρακολουθήσει τα αποτελέσματα της πολιτικής ευθυγράμμισης των κυβερνήσεων με τη νεοφιλελεύθερη ευρωπαϊκή ατζέντα και οι πληγές που οι πολιτικές αυτές άφησαν στην ελληνική γεωργία είναι ανεξίτηλες. Τα φαινόμενα αποχώρησης από το αγροτικό επάγγελμα, εγκατάλειψης της γης, ερήμωσης της υπαίθρου ήταν και είναι εδώ. Η ανακοπή αυτής της προδιαγεγραμμένης καταστροφικής πορείας της ελληνικής γεωργίας είναι μεγάλη ευθύνη για τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Το 2015 αναλάβαμε να αναθεωρήσουμε, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων που δίνει η Ε.Ε., πολλές πτυχές της τότε ΚΑΠ (Συνδεδεμένες, ΠΑΑ, Κανονισμός Omnibus-Βοσκοτόπια). Αποδείξαμε ότι μια άλλη κατεύθυνση, έστω και εκ των υστέρων, είναι δυνατή και την πετύχαμε.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. γνωρίζει και μπορεί να προχωρήσει ξανά στις απαραίτητες αναθεωρήσεις όλων των πηγών χρηματοδότησης του αγροτικού τομέα και κυρίως του ΕΣΣ της ΚΑΠ αλλά και του Ταμείου Ανάκαμψης. Μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τις δυνατότητες ανασχεδιασμού των πολιτικών που απαιτούνται για να σταθεροποιήσουν αλλά και να αλλάξουν δομικά το μοντέλο της πρωτογενούς παραγωγής της χώρας μας. Οι εκλογές που έρχονται είναι ένα στοίχημα για τον αγροτικό κόσμο και την προοπτική του τομέα και τις πολιτικές που ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. προτείνει για να το υπηρετήσουν.

Γιατί μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ξέρει και μπορεί να φέρει τη σταθερότητα στη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

el-gr

2023-06-03T07:00:00.0000000Z

2023-06-03T07:00:00.0000000Z

https://avgi.pressreader.com/article/281745568774370

AVGI SA