Η ΑΥΓΗ

Οι διδαχές του παρελθόντος, πρακτικός οδηγός για το μέλλον

Του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΟΤΙΟΥ*

Τα προβλήματα που δημιούργησε η ΕΒΕ ώθησαν τους ιθύνοντες να μειώσουν τον συντελεστή της ώστε να μην μείνουν χωρίς αξιωματικούς οι στρατιωτικές σχολές. Γενικότερα, διαπιστώνει κανείς στροφή στα Οικονομικά, λόγω του εύρους των επιλογών του 4ου πεδίου, οπότε χρειάζεται μεγάλη προσοχή στη συμπλήρωση του μηχανογραφικού

Οι

Πανελλαδικές εξετάσεις του 2023 ξεκίνησαν και οι μαθητές ρίχνονται «στη μάχη» για το κυνήγι της σχολής των ονείρων τους. Είναι, λοιπόν, η κατάλληλη στιγμή να δούμε κάποια πολύ ενδιαφέροντα δεδομένα που προέκυψαν από τις εξετάσεις του 2022.

ΕΒΕ και κενές θέσεις

Από τις εξετάσεις του 2021 έχει κάνει την εμφάνισή του ένας νέος παράγοντας που επηρεάζει καθοριστικά τα αποτελέσματα: η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ). Αυτή, με απλά λόγια, είναι το αποτέλεσμα που προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό του μέσου όρου των βαθμολογιών στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα με τον συντελεστή βαρύτητας που η κάθε σχολή έχει ανακοινώσει. Η επίτευξή της ταλανίζει τους υποψηφίους και αυτό αποτυπώνεται στα δεδομένα που έχουμε στη διάθεσή μας. Συγκεκριμένα, 53 τμήματα δεν κάλυψαν τις προσφερόμενες θέσεις, ενώ παράλληλα κενές έμειναν πολλές θέσεις και στις περιζήτητες στρατιωτικές σχολές. Αυτό ώθησε τους ιθύνοντες να μειώσουν τον συντελεστή της ΕΒΕ προκειμένου οι στρατιωτικές σχολές να μην μείνουν χωρίς αξιωματικούς.

Στροφή στα Οικονομικά

Ακόμα ένα ενδιαφέρον στοιχείο που προκύπτει από τη μελέτη των περσινών δεδομένων είναι η στροφή των υποψηφίων προς τη θετική κατεύθυνση. Ειδικότερα, παρατηρήθηκε πως οι ανθρωπιστικές σπουδές (1ο επιστημονικό πεδίο) έχασαν την πρωτοκαθεδρία από τους κλάδους της Οικονομίας και της Πληροφορικής (4ο επιστημονικό πεδίο). Η αλλαγή αυτή ήταν μάλλον αναμενόμενη, αν λάβουμε υπόψη μας πως οι περισσότερες επιλογές για όποιον ενδιαφέρεται για τις στρατιωτικές σχολές βρίσκονται στο 4ο πεδίο. Επιπλέον, οι περισσότεροι υποψήφιοι θεωρούν πιο εύκολα τα μαθήματα που σχετίζο

νται με τον τομέα των Οικονομικών και της Πληροφορικής, καθώς, όπως οι ίδιοι ομολογούν, «δεν έχουν πολύ διάβασμα», σε αντίθεση με τις ανθρωπιστικές σπουδές που τις έχουν συνδέσει με την απεχθή «παπαγαλία». Τέλος, πολύ σημαντικός παράγοντας για τη στροφή αυτή είναι και το εύρος των επιλογών που προσφέρει το 4ο πεδίο, όπως οικονομία, marketing, software, hardware, logistics, ναυτιλιακά κ.ά. Αν σε αυτά προστεθούν και τα οκτώ νέα τμήματα -Περιβάλλοντος στη Μυτιλήνη, στη Λάρισα και τη Ζάκυνθο, τα τμήματα Κοινωνικής Πολιτικής στην Αθήνα και την Κομοτηνή, το τμήμα Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων στην Ορεστιάδα, το τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης στην Ορεστιάδα και το τμήμα Πληροφορικής με εφαρμογές στη Βιοϊατρική στη Λαμία- που θα είναι διαθέσιμα από φέτος στο 4ο πεδίο, δεν θα ήταν απίθανο να δούμε τη ζήτηση για αυτό να αυξάνεται ακόμα περισσότερο.

Εκτός όμως από τα ενδιαφέροντα δεδομένα της προηγούμενης χρονιάς, χρήσιμο θα ήταν να δώσουμε και κάποιες συμβουλές στους υποψηφίους για το μηχανογραφικό τους δελτίο, η συμπλήρωση του οποίου γίνεται ηλεκτρονικά από τους ίδιους, μετά την ανακοίνωση των βαθμολογιών σε χρονικό διάστημα που καθορίζεται από το υπουργείο Παιδείας. Είναι, ίσως, το πιο σημαντικό βήμα για την επίτευξη του στόχου τους. Καλό θα ήταν, λοιπόν, να μην επιλέξουν απλά ένα επάγγελμα «με μέλλον», αλλά να φροντίσουν να το συνδυάσουν με τα ενδιαφέροντα, τις αξίες, τις κλίσεις και την προσωπικότητά τους. Δεν πρέπει να ξεχνούν πως δηλώνουμε τις σχολές με σειρά προτίμησης και όχι με βάση τα μόρια. Αυτό σημαίνει πως «βάζω πρώτη τη σχολή στην οποία θέλω να μπω και όχι αυτή με τα περισσότερα ή τα λιγότερα μόρια». Επίσης, απαραίτητη είναι η μελέτη του προγράμματος σπουδών για να δουν αν μπορούν να αντεπεξέλθουν, αλλά και η ενημέρωση για τα επαγγελματικά δικαιώματα που το κάθε τμήμα προσφέρει. Τέλος, καλό θα ήταν να διερευνήσουν αν έχουν δικαίωμα μετεγγραφής και να ενημερωθούν για τη διαδικασία και για τις αντιστοιχίες των τμημάτων. Κλείνοντας, να ευχηθούμε σε όλα τα παιδιά που ξεκινούν τον αγώνα τους καλά αποτελέσματα και, κυρίως, καλό συνδυασμό αυτών των αποτελεσμάτων με τα «θέλω» τους, την προσωπικότητά τους και την αγορά εργασίας.

* Ο Κωνσταντίνος Κότιος είναι σύμβουλος σταδιοδρομίας

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

el-gr

2023-06-03T07:00:00.0000000Z

2023-06-03T07:00:00.0000000Z

https://avgi.pressreader.com/article/281775633545442

AVGI SA