Η ΑΥΓΗ

Κανονικότητα με τη Ν.Δ. πλέον η μείωση των εισακτέων στα ΑΕΙ

1 στους 3 υποψήφιους θα μείνει και φέτος εκτός δημόσιων πανεπιστημίων, αφού η Κεραμέως μείωσε από πέρυσι κατά 9.000 τις προσφερόμενες θέσεις, ενώ με τη θέσπιση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής κατάφερε να αποκλείσει 36.000 υποψήφιους μέσα σε δύο χρόνια

Της ΧΡΥΣΑΣ ΒΑΪΝΑΝΙΔΗ

Υπό τη δαμόκλειο σπάθη της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) διεξάγονται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά οι Πανελλαδικές εξετάσεις. Έτσι, 1 στους 3 υποψήφιους θα μείνει και φέτος εκτός δημόσιων ΑΕΙ. Οι εξετάσεις, οι οποίες ξεκίνησαν την Πέμπτη 1 Ιουνίου για τους υποψήφιους των Επαγγελματικών Λυκείων και την Παρασκευή 2 Ιουνίου για τους υποψήφιους των Γενικών Λυκείων, διενεργούνται με φόντο τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις και τον δεύτερο γύρο των εθνικών εκλογών της 25ης Ιουνίου. Σε κάθε περίπτωση, το υπουργείο Παιδείας υπογράμμισε ότι δεν θα επηρεαστεί η διεξαγωγή των Πανελλαδικών, ωστόσο το επιτελικό φιάσκο της περασμένης εβδομάδας με την κατάρρευση της Τράπεζας Θεμάτων ήταν αρκετό για να αναστατώσει και να ανησυχήσει τους μαθητές της Γ΄ Λυκείου.

Ο συνολικός αριθμός των εισακτέων φέτος στα πανεπιστήμια δεν έχει μεγάλες αποκλίσεις συγκριτικά με πέρυσι, καθώς ανέρχεται σε 68.574, από 68.394. Είχε προηγηθεί το «μαχαίρι» στον περσινό αριθμό των εισακτέων, με την πρώην υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως να μειώνει κατά 9.000 τις προσφερόμενες θέσεις στα πανεπιστήμια για πρώτη φορά μεταπολιτευτικά, υψώνοντας ακόμα μεγαλύτερο φράχτη για την εισαγωγή στα δημόσια πανεπιστήμια. Επιπλέον, με τη θέσπιση της ΕΒΕ κατάφερε όχι μόνο να αποκλείσει 36.000 υποψήφιους μέσα σε δύο χρόνια, αλλά να δημιουργήσει επίσης τη μεγαλύτερη στρέβλωση που έχει υπάρξει τις τελευταίες δεκαετίες στο σύστημα εισαγωγής στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Παράλογες, ανορθόδοξες και χωρίς καμία ακαδημαϊκή θεμελίωση (ελάχιστες) βάσεις εισαγωγής, ακραίες ανισότητες και καμία θεραπεία της όποιας παθογένειας.

Πάνω από 2.000 κενές θέσεις πέρυσι σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Η ΕΒΕ δεν είναι «βάση του 10». Αριστούχοι αποκλείστηκαν από τις σχολές της πρώτης τους επιλογής, υποψήφιοι με βαθμολογίες από 12 έως 14 δεν μπορούσαν να συμπληρώσουν όλες τις σχολές στο μηχανογραφικό, κάποιοι με χαμηλότερη βαθμολογία «έπαιρναν» τη θέση άλλων με μεγαλύτερη βαθμολογία αν υπήρχε μικρή απόκλιση από την ΕΒΕ έστω και σε ένα εξεταζόμενο μάθημα. Επιπλέον, οι υποψήφιοι δεν συγκεντρώνουν έναν συγκεκριμένο αριθμό μορίων βάσει της βαθμολογίας τους, αλλά διαμορφώνονται διαφορετικά μόρια ακόμα και για τμήματα του ίδιου αντικειμένου. Κοντολογίς, μιλάμε για μια «σαλάτα» αποτελεσμάτων. Άδεια πανεπιστημιακά έδρανα και τμήματα που μαραζώνουν, την ώρα που ενισχύονται τα ιδιωτικά κολέγια και η Ν.Δ. έχει προαναγγείλει την πρόθεσή της να καταργήσει το άρθρο 16 του συντάγματος. Μόνο στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη έμειναν κενές πάνω από 2.000 θέσεις την περασμένη χρονιά.

Η ΕΒΕ δεν είναι «βάση του 10». Αριστούχοι αποκλείστηκαν από τις σχολές πρώτης επιλογής, ενώ υποψήφιοι με χαμηλότερη βαθμολογία έπαιρναν τη θέση άλλων με μεγαλύτερη βαθμολογία

Δυσκολεύουν Νεοελληνική Γλώσσα και Αρχαία

Τα τεχνητά εμπόδια για τους υποψήφιους δεν σταματούν εδώ. Η περσινή αύξηση της ύλης στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα συνοδεύεται φέτος από την αλλαγή στον τρόπο βαθμολόγησης των υποψήφιων στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας (στο οποίο εξετάζονται ανεξαιρέτως όλοι οι υποψήφιοι) και στα Αρχαία Ελληνικά. Οι αλλαγές αυτές εντοπίζονται κυρίως στα θέματα των εξετάσεων που παραδοσιακά δυσκολεύουν περισσότερο τους υποψήφιους και επηρεάζουν

περισσότερο εκείνους του 1ου Επιστημονικού Πεδίου, που εξετάζονται και στα δύο μαθήματα. Πιο συγκεκριμένα, στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας το πρώτο θέμα της περίληψης θα βαθμολογηθεί φέτος με 20 μονάδες, από 15 μονάδες πέρσι, ενώ στα Αρχαία Ελληνικά αφαιρέθηκε η μία ερώτηση από το διδαγμένο κείμενο, με τις δύο μονάδες να προστίθενται στο αδίδακτο κείμενο, όπου γίνεται κάθε χρόνο «σφαγή».

Τέλος Ιουνίου οι βαθμολογίες

Μηχανογραφικό: Η συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου θα γίνει σε μία φάση και όχι σε δύο, όπως είχε δρομολογηθεί. Κανονικά θα γίνει από τους υποψήφιους η συμπλήρωση του λεγόμενου «παράλληλου μηχανογραφικού» για την εισαγωγή στα δημόσια ΙΕΚ. Βαθμολογίες: Οι βαθμολογίες (πλην των ειδικών μαθημάτων) αναμένεται να ανακοινωθούν προς το τέλος του Ιουνίου. Οι υποψήφιοι θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για τις βαθμολογίες τους μέσω γραπτού μηνύματος στο κινητό τους τηλέφωνο. Τα αποτελέσματα των βάσεων αναμένονται στα τέλη Ιουλίου.

Νέα τμήματα: Φέτος προστίθενται δύο νέα τμήματα στο 2ο και το 3ο Επιστημονικό Πεδίο. Πρόκειται για το Τμήμα Αειφορικής Γεωργίας στο Αγρίνιο και Γεωπονικής στο Μεσολόγγι, τα οποία ανήκουν στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Επίσης, προστίθενται οκτώ τμήματα στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο. Πρόκειται για τα Τμήματα Περιβάλλοντος στη Μυτιλήνη, στη Λάρισα και στη Ζάκυνθο, τα Τμήματα Κοινωνικής Πολιτικής στην Αθήνα και στην Κομοτηνή, το Τμήμα Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων στην Ορεστιάδα, το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης στην Ορεστιάδα και το Τμήμα Πληροφορικής με Εφαρμογές στη Βιοϊατρική στη Λαμία.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

el-gr

2023-06-03T07:00:00.0000000Z

2023-06-03T07:00:00.0000000Z

https://avgi.pressreader.com/article/281788518447330

AVGI SA