Η ΑΥΓΗ

Ο καλύτερος Ολυμπιακός με τον χειρότερο Παναθηναϊκό

Αρχίζουν τα play offs για την ανάδειξη του πρωταθλητή, με τη διαφορά αγωνιστικών δυνατοτήτων των δύο «αιωνίων» να μην έχει προηγούμενο

Του ΝΙΚΟΥ ΠΑΝΤΑΖΙΔΗ

ΟΟλυμπιακός έχει κατακτήσει ήδη δύο τίτλους στο ελληνικό μπάσκετ, το Super Cup και το Κύπελλο Ελλάδας, έχασε τον τίτλο στη Εuroleague 3΄΄ από τη λήξη του τελικού και είναι έτοιμος να κατακτήσει το -φαινομενικά- πιο εύκολο πρωτάθλημα Ελλάδας. Στους τελικούς των play offs για την ανάδειξη του πρωταθλητή ο Ολυμπιακός αντιμετωπίζει για ακόμη μια φορά στην τελική φάση τον Παναθηναϊκό, μόνο που φέτος η διαφορά δυναμικότητας, ειδικά αυτή τη χρονική περίοδο, μεταξύ των δύο ομάδων δεν έχει προηγούμενο!

Με το πρώτο ματς να γίνεται στο ΣΕΦ (Κυριακή 9.15 μ.μ., ΕΡΤ 3), ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα δείχνει παντοδύναμος, κάτι που απέδειξε και με το 3- 0 στη σειρά των ημιτελικών με τον ΠΑΟΚ, φτάνοντας τις 50 σερί νίκες στην Basket League και «σκουπίζοντας» για 15η φορά στους ημιτελικούς! H τελευταία του ήττα στο πρωτάθλημα ήταν στις 21 Νοεμβρίου του 2021, όταν είχε χάσει στο ΣΕΦ 76-81 από τον Παναθηναϊκό. Εκείνη η νίκη των «πράσινων» είναι και η τελευταία σε βάρος του Ολυμπιακού σε όλες τις διοργανώσεις, με τους «ερυθρόλευκους» να μετράνε 13 διαδοχικές νίκες επί του «αιώνιου» αντίπαλου, κάτι που επίσης δεν έχει προηγούμενο… Αντιθέτως, και οι αρνητικές επιδόσεις του Παναθηναϊκού αυτή τη σεζόν είναι η… χαρά του στατιστικολόγου! Για πρώτη φορά οι «πράσινοι», έπειτα από 26 χρόνια, όταν επί Μπόζινταρ Μάλκοβιτς και εν συνεχεία επί Μιχάλη Κυριάκη έκαναν 8 ήττες σε 26 αγώνες κανονικής περιόδου, έφτασαν τις 6 ήττες στην κανονική περίοδο (δύο από τον Ολυμπιακό και από μία με Άρη, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ και Περιστέρι).

Επιπλέον, συνολικά σε όλες τις διοργανώσεις έχουν φέτος αρνητικό ρεκόρ με 34 νίκες και 33 ήττες, ενώ «στα χαρτιά» τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα, καθώς η Euroleague τους αφαίρεσε από την τελική βαθμολογία δύο νίκες, κι έτσι το ρεκόρ τους στην κανονική περίοδο έπεσε από 11-23 σε 9-23 και συνολικά στο 32-33.

Στη φετινή σειρά των τελικών ο Ολυμπιακός έχει στόχο να «σκουπίσει» τον Παναθηναϊκό, όπως είχε γίνει και πέρσι. Η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα δείχνει κα

λοκουρδισμένη μηχανή, σε αντίθεση με τον Παναθηναϊκό, που η αγωνιστική εικόνα του σπάνια είναι όμοια από παιχνίδι σε παιχνίδι, όπως έδειξε και η σειρά των ημιτελικών με το Περιστέρι, που χρειάστηκε πέμπτο ματς για να πάρει την πρόκριση στους τελικούς. Οι «πράσινοι» έφτασαν για 27η φορά στην ιστορία του επαγγελματικού μπάσκετ στους τελικούς του πρωταθλήματος. Μόνο τρεις φορές δεν πήραν μέρος στους τελικούς, το 1994, το 1997 και το 2002.

Επειδή, όμως, «ποτέ μην λες ποτέ», ο Παναθηναϊκός μπορεί να σπάσει το αρνητικό σερί των 13 διαδοχικών ήττων, πιάνοντας «στη μέρα του» πολύ καλή απόδοση σε μια κακή -επιθετικά- βραδιά του αντιπάλου, αλλά είναι δύσκολο να κάνει τρεις νίκες σε μια σειρά αγώνων με βάση τις αδυναμίες του, ιδιαίτερα στην οργάνωση του παιχνιδιού. Πάντως, και στους δύο αγώνες με τον Ολυμπιακό στο πρωτάθλημα ηττήθηκε «στο καλάθι» (68-66 στο ΣΕΦ και 74- 76 στο ΟΑΚΑ).

Το… δυστύχημα για την ομάδα του Χρήστου Σερέλη είναι ότι δεν μπορεί να εκμεταλλευτεί και την έδρα της, καθώς το «Παύλος Γιαννακόπουλος» (έτσι ονομάζεται πλέον το «Νίκος Γκάλης») δεν γεμίζει φέτος ούτε στα ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, που έτσι κι αλλιώς έχει 6 διαδοχικές νίκες εκτός έδρας, ένα σερί που ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2020.

Ο δεύτερος αγώνας της σειράς θα διεξαχθεί την Πέμπτη 8 Ιουνίου στην έδρα του Παναθηναϊκού και ο τρίτος την Κυριακή 11 Ιουνίου στο ΣΕΦ. Αν χρειαστούν επιπλέον παιχνίδια, θα γίνουν στις 15 Ιουνίου (ΟΑΚΑ) και στις 18 Ιουνίου (ΣΕΦ).

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

el-gr

2023-06-03T07:00:00.0000000Z

2023-06-03T07:00:00.0000000Z

https://avgi.pressreader.com/article/281874417793250

AVGI SA