Η ΑΥΓΗ

Ισχνή η συμμετοχή, περίπλοκη η διαδικασία εγγραφής

Με τον περιορισμό ότι πρέπει να έχει διαμείνει κάποιος στην Ελλάδα για 2 χρόνια την τελευταία 35ετία ουσιαστικά αποκλείστηκαν οι γκασταρμπάιτερ

Τάσος Γιαννόπουλος

«Η γενιά της κρίσης δεν θέλει τη Ν.Δ., έφυγε εξαιτίας των πολιτικών Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ» τονίζει ο Δημήτρης, εργαζόμενος εδώ και ενάμιση χρόνο στο Δουβλίνο, όπου «οι προοδευτικές δυνάμεις άγγιξαν αθροιστικά το 60%». «Κανείς δεν μιλούσε υπέρ του Μητσοτάκη, δεν ξέρω κάποιον που να τον ψήφισε». Πρόκειται για το συνηθισμένο... echo chamber, προφανώς, κατά την αργκό των αναλυτών. Ο Δημήτρης στέκεται στην περίπλοκη διαδικασία εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους. «Οι μισοί που ξέρω στο Δουβλίνο, 25-30 ετών, δεν εγκρίθηκαν! Χωρίς εξήγηση. Το ίδιο και στην Ολλανδία όπου ζει η κοπέλα μου».

«Με τον περιορισμό ότι πρέπει να έχει διαμείνει κάποιος στην Ελλάδα για 2 χρόνια την τελευταία 35ετία ουσιαστικά αποκλείστηκαν οι γκασταρμπάιτερ» σημειώνει ο Κ. Μελίδης από το Βερολίνο. Το εκλογικό σώμα του εξωτερικού περιλαμβάνει όσους έφυγαν μετά το 1990, ενώ η προϋπόθεση για φορολογική δήλωση στην Ελλάδα την τελευταία διετία πετάει έξω νέους ή όσους έχουν μεταφέρει τα φορολογικά τους δικαιώματα στο εξωτερικό. «Πολλοί δεν πρόλαβαν να εγγραφούν γιατί δεν είχαν ενημερωθεί».

Στις εκλογές του Μαΐου ψήφισαν 18.203 σε σύνολο μόλις 22.857 εγγεγραμμένων στους ειδικούς καταλόγους του εξωτερικού, αλλά είχαν απορριφθεί χιλιάδες αιτήσεις, ενώ υπήρξαν διαμαρτυρίες ανθρώπων των οποίων οι αιτήσεις δεν έγινες δεκτές.

Στις εκλογές της 25ης Ιουνίου θα έχουν το δικαίωμα να ψηφίσουν περίπου 7.000 επιπλέον ψηφοφόροι, οι οποίοι έκαναν ετεροχρονισμένα την αίτηση.

«Μιλάμε για απειροελάχιστο αριθμό, αν σκεφτείς ότι μόνο στο Λονδίνο έχουμε 150.000 με 200.000 Έλληνες. Σε πολλούς φίλους εγώ εξήγησα τη διαδικασία γιατί διαπίστωσα έλλειψη ενημέρωσης. Πολλοί την πάτησαν γιατί υπάγονται σε ΔΟΥ του εξωτερικού, άλλοι βρήκαν δύσκολη τη διαδικασία μέσω taxisnet. Κάποιων το πτυχίο έγινε δεκτό, ενώ κάποιων άλλων όχι! Όσοι έκαναν ένσταση δεν πήραν ποτέ απάντηση» μας λέει ο Δήμο Ρίντβαλντ. Στη Γαλλία, όπου ζουν γύρω στους 35.000 Έλληνες, ψήφισαν πριν από δύο Κυριακές μόλις 788. Η Ιώ Φλώρου αναγκάστηκε να ταξιδέψει στο Παρίσι γιατί στη Μασσαλία δεν είχε εκλογικό τμήμα. «Είδα κυρίως νέο κόσμο να προσέρχεται, έδειχναν χαρούμενοι που για πρώτη φορά ψήφιζαν στον τόπο διαμονής τους».

Ωστόσο, το μπέρδεμα είναι κοινός τόπος: «Το “Μάθε πού ψηφίζεις” μέχρι τις 15.5 με έβγαζε Αθήνα. Σύγχυση! Πολύς κόσμος όταν έβλεπε τα κριτήρια αποθαρρυνόταν. Και ούτε στην Ελλάδα μπόρεσε να ψηφίσει, λόγω κόστους» αναφέρει η ίδια.

Στη Σουηδία ψήφισαν 552 από τους μόλις 669 εγγεγραμμένους. Ο Σταύρος Γιανγκοζόγλου διαπίστωσε ως εκλογικός αντιπρόσωπος στη Στοκχόλμη ότι αρκετοί εγγράφηκαν εκπρόθεσμα και άρα θα ψηφίσουν στις 25.6. «Επίσης, πάρα πολλοί συνταξιούχοι έχουν κατέβει στην Ελλάδα από το περασμένο Πάσχα. Άλλοι υπολόγιζαν να έρθουν το καλοκαίρι και δεν ενδιαφέρθηκαν να μπουν στους καταλόγους του εξωτερικού γιατί θα έπρεπε να ακυρώσουν την εγγραφή. Η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ για την απλή αναλογική απέτυχε διότι όλοι προεξοφλούσαν ότι θα πάμε σε νέες εκλογές».

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

el-gr

2023-06-03T07:00:00.0000000Z

2023-06-03T07:00:00.0000000Z

https://avgi.pressreader.com/article/281908777531618

AVGI SA