Η ΑΥΓΗ

Θέλουν στεγαστική πολιτική για τους νέους και αναβάθμιση των πανεπιστημίων

αρχικές διαδόσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη περί δεξαμενής 800.000 ψηφοφόρων μέχρι τους... σκάρτους 23.000 εκλογείς του Σαββάτου 20.5.23 η διαφορά είναι ιλιγγιώδης και βαραίνει την ίδια τη Ν.Δ.

«Είναι πράγματι ένα αμφιλεγόμενο θέμα ο νόμος του 2019 που επιτέλους παρείχε τη δυνατότητα στους απόδημους να ψηφίσουν χωρίς να χρειαστεί να ταξιδέψουν στην Ελλάδα» σχολιάζει ο Βασίλης Σκλιάς, συνταξιούχος υπάλληλος στο δικαστήριο της Ε.Ε. και μόνιμος κάτοικος Λουξεμβούργου. Αρθρογραφεί συστηματικά για το ζήτημα και καταλογίζει και στις αριστερές δυνάμεις «καχυποψία απέναντι στην ψήφο των αποδήμων που τους χαρακτηρίζουν εσφαλμένα ομογενείς». Ωστόσο, παραδέχεται, «είναι λεπτό θέμα το ποιος πρέπει να αποφασίζει για το μέλλον της χώρας». Αν, δηλαδή, και σε ποιο βαθμό δικαιούται κάποιος που έχει αποκοπεί από την κοινωνικοοικονομική και πολιτική πραγματικότητα του τόπου να αποφασίζει για τους διαμένοντες σε αυτόν.

«Σίγουρα η κυβέρνηση Μητσοτάκη προσδοκούσε μεγαλύτερη συμμετοχή των Ελλήνων του εξωτερικού για να αποδείξει ότι υπάρχει ενδιαφέρον. Όμως η εγγραφή ήταν κατώτερη των επιδιώξεων. Η κοινότητα των αποδήμων είναι δυσαρεστημένη γιατί επιθυμούσε ευρύτερη συμμετοχή. Η διαδικασία απλοποιήθηκε άγαρμπα την τελευταία χρονιά, ενώ ήταν δύσκολη τα πρώτα δύο χρόνια» διαπιστώνει από την πλευρά της η Νατάσσα Ρωμανού, ερευνήτρια της ΝΑSA για το κλίμα, συμβεβλημένη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, ακτιβίστρια στους Δημοκρατικούς των ΗΠΑ και στον ΣΥΡΙΖΑ.

Μας μεταφέρει μέσω τηλεφώνου στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, καθώς ζει μόνιμα στη Νέα Υόρκη: «Μέχρι την τελευταία στιγμή πολύς κόσμος θα μπορούσε να έχει εγγραφεί στους καταλόγους και δεν το κατάφερε γιατί ήταν προβληματική η διαδικασία. Την ημέρα της κάλπης στο εκλογικό τμήμα της Ν. Υόρκης συμμετείχαν νέοι άνθρωποι κυρίως, που έχουν έρθει στην Αμερική μετά το 1990. Το αποτέλεσμα (63,3% η Ν.Δ., 11,2% ο ΣΥΡΙΖΑ) δεν μας εξέπληξε, λόγω της κοινωνικής σύνθεσης της περιοχής - σε Ν. Υόρκη, Κονέκτικατ και Νιου Τζέρσι ζουν και σπουδάζουν Έλληνες της μεσαίας και ανώτερης τάξης».

Πρώτο κριτήριο για τους Έλληνες των ΗΠΑ «είναι οι ξεκάθαρες απόψεις σε εξωτερική πολιτική, ελληνοτουρκικές σχέσεις και σχέσεις με τις ΗΠΑ, αλλά και η καλυτέρευση της οικονομικής κατάστασης στην Ελλάδα ώστε να μειωθούν φόροι όπως ο ΕΝΦΙΑ, τον οποίο πληρώνουν και οι απόδημοι. Επίσης, ζητούν διευκόλυνση και κίνητρα επαναπατρισμού για τους νέους επαγγελματίες».

Εξίσου σημαντικό, σύμφωνα με τη Ν. Ρωμανού, είναι μια παρεμβατική πολιτική στέγασης για τους νέους αντί για νέα δάνεια. Και η αναβάθμιση των δημόσιων πανεπιστημίων που τώρα θεωρούνται παραμελημένα.

Δηλώνει και η ίδια σοκαρισμένη από την εκκωφαντική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, την οποία αποδίδει κυρίως στην «αποκοπή» και απόσταση του κόμματος από την κοινωνία. «Ως κέντρο βάρους είναι πιο ριζοσπαστικός, ενδεχομένως, είναι πιο μπροστά από την κοινωνία. Αλλά πρέπει να τραβήξει την κοινωνία, πρέπει να καλλιεργήσει τα μηνύματά του, να εξηγήσει γιατί οι θέσεις του θα φέρουν βελτίωση της κοινωνικής και οικονομικής κατάστασης. Χρειάζεται εκλαϊκευμένη μετάδοση ενός θετικού μηνύματος, όχι μόνο για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, αλλά σε βάθος χρόνου».

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

el-gr

2023-06-03T07:00:00.0000000Z

2023-06-03T07:00:00.0000000Z

https://avgi.pressreader.com/article/281917367466210

AVGI SA