Η ΑΥΓΗ

Στρατηγικές συμμαχίες και παραγωγικές εξαγορές αλλάζουν τον μιντιακό χάρτη

Της ΑΓΓΕΛΑΣ ΝΤΑΡΖΑΝΟΥ

Σε φάση αναδιάταξης βρίσκεται το μιντιακό τοπίο της χώρας στη μετάβαση σε νέα φάση, καθώς οι επιχειρήσεις προσπαθούν να ενισχυθούν για να επιβιώσουν στον διεθνή ανταγωνισμό, όπως επιβάλλουν οι νέες τεχνολογίες. Σε ένα περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από την επίθεση των διεθνών ομίλων, τη σύγκλιση των τεχνολογιών της τηλεόρασης, των τηλεπικοινωνιών και του Internet και την όλο και πιο δυναμική παρουσία τής συνδρομητικής τηλεόρασης, το ελληνικό μιντιακό σύστημα ανασυντάσσεται προχωρώντας σε στρατηγικές συμμαχίες, συγχωνεύσεις και διαφόρων ειδών εξαγορές με στόχο την ενίσχυση της θέσης των τηλεοπτικών εταιρειών, που μπορεί μεν να έχουν βαθιές ρίζες και ισχυρά πολιτικά ερείσματα, κινδυνεύουν όμως αν δεν οπλιστούν απέναντι στην είσοδο διεθνών ομίλων, στην εξάπλωση της συνδρομητικής τηλεόρασης και στη μετακίνηση του τηλεοπτικού περιεχομένου στο Διαδίκτυο.

Στη δίνη του... πληθωρισμού

Το πείραμα του ΑΝΤ1+, της συνδρομητικής πλατφόρμας του ΑΝΤ1 την περσινή χρονιά, το οποίο αποδείχθηκε σκέτη καταστροφή, οδήγησε σε αναδίπλωση την επιχειρηματική τακτική των τηλεοπτικών σταθμών, καθώς αντιλήφθηκαν ότι το χτίσιμο μιας συνδρομητικής πλατφόρμας δεν είναι τόσο εύκολη υπόθεση, μολονότι υπάρχει ισχυρή η υποδομή ενός ελεύθερης λήψης καναλιού. Κι αυτό αφενός μεν γιατί οι πολυεθνικές των συνδρομητικών είναι εξαιρετικά δυνατές (Disney+, Netflix, Amazon Prime, Apple TV, ANT1+, Cosmote TV, Nova-Wind, Vodafone TV), αλλά και αφετέρου διότι όσο το οικογενειακό εισόδημα συμπιέζεται από τους καθηλωμένους μισθούς στους οποίους έχει προστεθεί και ο πληθωρισμός τόσο το εγχείρημα θα γίνεται δυσκολότερο. Στην παρούσα φάση, το διαθέσιμο εισόδημα είναι χαμηλό: σύμφωνα με υπολογι

σμούς, οι συνδρομές σε όλες τις πλατφόρμες δεν ξεπερνούν στην Ελλάδα το 1,5 εκατ. Από αυτές, περί τις 650.000 αποδίδονται στην Cosmote και άλλες 400.000-500.000 στο Netflix.

Μερικούς μήνες μετά την κατάρρευση του πειράματος ANT1+ το περασμένο καλοκαίρι, τον Ιανουάριο του 2023 η κυβέρνηση Μητσοτάκη προχώρησε στην ψήφιση τροπολογίας η οποία προβλέπει την αντίστροφη πορεία: εταιρείες που διαθέτουν συνδρομητικά κανάλια να έχουν πλέον τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε ελεύθερα κανάλια ή ραδιόφωνο. Η τροπολογία ψηφίστηκε υπό τον φόβο της παραπομπής της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για παρεμπόδιση του ελεύθερου ανταγωνισμού στην τηλεόραση έπειτα από καταγγελία στα ευρωπαϊκά όργανα της μητρικής εταιρείας της Nova, του United Group, η οποία ζητούσε την τροποποίηση του νόμου που περιλάμβανε τη σχετική απαγόρευση. Η τροπολογία έγινε θρυαλλίδα εξελίξεων προς διαφορετικές κατευθύνσεις, δημιουργώντας συμμαχίες και στρατηγικές συνεργασίες: από τη μία πλευρά τη συνεργασία του Βαρδινογιάννη (Alpha, Star) με τον Ντράγκαν Σόλακ, τον ισχυρό άνδρα του United Group, το οποίο ελέγχει τη Nova, με παρουσία στη συνδρομητική τηλεόραση, στις τηλεπικοινωνίες και στο Ιnternet. Από την άλλη πλευρά, μια δεύτερη στρατηγική συνεργασία, όπως όλα δείχνουν, μεταξύ Β. Μαρινάκη (Mega) και Θ. Κυριακού (ΑΝΤ1) με την ίδρυση κοινής εταιρείας παραγωγής.

Νέο τοπίο

Όμιλος Βαρδινογιάννη-Nova Η πλήρης εξαγορά του Alpha από τη Nova ήδη προεξοφλείται, ενώ γίνεται λόγος πλέον για είσοδο της Nova και στο Star, που μένει να επιβεβαιωθεί. Στο μεταξύ, οι δύο τηλεοπτικές εταιρείες, Alpha Δορυφορική Τηλεόραση (Alpha) και Νέα Τηλεόραση (Star), συμφερόντων Βαρδινογιάννη, έχουν κοινές εγκαταστάσεις στην Κάτω Κηφισιά, αλλά και από κοινού τον έλεγχο της εταιρείας παραγωγής τηλεοπτικών προγραμμάτων Green Pixel. Η προσέγγιση United Group- Alpha ξεκίνησε αρχικά από την προοπτική φι

λοξενίας της Nova στις εγκαταστάσεις του Alpha και από τη συνεργασία στον τομέα των τηλεοπτικών παραγωγών. Η συνέργεια πήρε «σάρκα και οστά» με τη συμφωνία μετάδοσης των αγώνων της Εθνικής Ελλάδος από τον Alpha και ταυτόχρονα από τη Nova, με την προσφορά αγώνων του Nations League -τα δικαιώματα του οποίου έχει η United Media- από τον ελεύθερο σταθμό.

Στρατηγική συνεργασία Κυριακού-Μαρινάκη στις τηλεοπτικές παραγωγές Το Mega και ο ΑΝΤ1 προχώρησαν σε στρατηγικού τύπου συνεργασία με την ίδρυση κοινής εταιρείας παραγωγής, η οποία θα αναλάβει το μεγαλύτερο μέρος των παραγωγών ψυχαγωγίας των δύο καναλιών. Η νέα εταιρεία, συμφερόντων Θοδωρή Κυριακού και Βαγγέλη Μαρινάκη, ονομάζεται Oscar και αποτελεί ενοποίηση των εταιρειών παραγωγής του ΑΝΤ1, την ΑΝΤ1 Productions και του Mega Red Productions. Τίθεται άμεσα σε λειτουργία με στελέχη από τις δύο εταιρείες παραγωγής. Δημοσιεύματα θέλουν με την Oscar να συνεργάζεται για την προμήθεια προγράμματος και ο Ιβάν Σαββίδης του Open, αλλά και μικρότερα τηλεοπτικά κανάλια, πράγμα που, αν επιβεβαιωθεί στην πράξη, δίνει άλλη δυναμική στο εγχείρημα.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, η νεοσύστατη εταιρεία θα αναλάβει στο σύνολό τους τις ψυχαγωγικές εκπομπές, τηλεπαιχνίδια, μυθοπλασία, μαγκαζίνο κ.λπ., ενώ εσωτερικές παραγωγές από τα στούντιο των δύο σταθμών θα παραμείνουν μόνο τα δελτία ειδήσεων και ορισμένες ενημερωτικές εκπομπές.

Η εταιρεία, σύμφωνα με το καταστατικό της, δραστηριοποιείται στην παραγωγή κινηματογραφικών ταινιών, βίντεο και τηλεοπτικών προγραμμάτων, άλλες υπηρεσίες συνοδευτικές της παραγωγής κινηματογραφικών ταινιών, βίντεο και τηλεοπτικού προγράμματος, ενοικίαση και εκμίσθωση άλλων μηχανημάτων, ειδών εξοπλισμού και υλικών αγαθών, υπηρεσίες εκτύπωσης υποτίτλων σε ταινίες, υπηρεσίες ενοικίασης ακίνητων.

Τα κανάλια οπλίζονται απέναντι στον διεθνή ανταγωνισμό και στην είσοδο των διεθνών ομίλων προκειμένου να ανταποκριθούν στην εξάπλωση της συνδρομητικής τηλεόρασης και στη μετακίνηση του τηλεοπτικού περιεχομένου στο Διαδίκτυο

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

el-gr

2023-06-03T07:00:00.0000000Z

2023-06-03T07:00:00.0000000Z

https://avgi.pressreader.com/article/282071986288866

AVGI SA