Η ΑΥΓΗ

Οι Στέρεο Νόβα ηλεκτρίζουν την πλατεία Νερού

Μιχάλης Δέλτα και Κωνσταντίνος Βήτα δίνουν ραντεβού με το αθηναϊκό κοινό στις 15 Ιουλίου στην πλατεία Νερού για να συγκινήσουν όσους τους παρακολουθούν από το 1992 έως και σήμερα

Του ΑΝΔΡΕΑ ΚΥΡΚΟΥ

Το

συναισθηματικό κενό που άφησαν οι Στέρεο Νόβα μετά τη διάλυσή τους, περίπου στα τέλη της δεκαετίας του ’90, είναι ανυπολόγιστο. Όπως ανυπολόγιστη παραμένει η προσφορά τους στο εγχώριο τοπίο της ηλεκτρονικής μουσικής και στον σύγχρονο μουσικό χάρτη. Είναι επόμενο, λοιπόν, να ξεσπά τεράστιος θόρυβος σε κάθε νέα συνάντηση του Μιχάλη Δέλτα και του Κωνσταντίνου Βήτα επί σκηνής (όπως συνέβη πρόσφατα στην Ελευσίνα) ή στο στούντιο, όπως είχε συμβεί με τον θαυμάσιο τελευταίο δίσκο τους «Ουρανός» το 2018. Οι αλησμόνητες ηλεκτρονικές μελωδίες του συγκροτήματος θα προκαλέσουν για ακόμη μία φορά αυτή την ανίκητη επιθυμία για συμμετοχή στη μουσική μέσω του χορού, της ενατένισης και της ενδοσκόπησης στην πλατεία Νερού.

Τα τραγούδια των Στέρεο Νόβα θα συναντήσουν τους ακροατές που παραμένουν ερωτευμένοι με τις μουσικές τους ιδέες και τους νεότερους που τους ανακάλυψαν στην πορεία. Τους ακροατές που μπορούν ακόμη και χορεύουν στην καρδιά των διαβρωμένων αστικών κέντρων. Αυτή την αθόρυβη ελίτ των καλαίσθητων ακροατών που αποφεύγουν με αποστροφή τη mainstream μαζική διασκέδαση που επιτίθεται στις αισθήσεις μέσω της βίας των παραπανίσιων ντεσιμπέλ. Ο Μιχάλης και ο Κωνσταντίνος δεν έχουν εκμεταλλευτεί ποτέ με δόλο την πλούσια ιστορία τους και διακρίνουν καλά τη λεπτή διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στο εμπόριο της νοσταλγίας και στη συντήρηση της πολύτιμης μνήμης. Το συγκρότημα περιμένει όσους έζησαν ή αγάπησαν εκ των υστέρων την αυθεντικότητα της χορευτικής κουλτούρας της δεκαετίας του ’ 90 είτε σε ιδιωτικές ακροάσεις είτε σε ημιφωτισμένα κλαμπ, όπου η ποιητική electronica των Στέρεο Νόβα έβρισκε πάντα συνοδοιπόρους.

Το λατρεμένο συγκρότημα, ύστερα από σποραδικά live μέσα στα χρόνια (δυο-τρία το πολύ), επανέρχεται για ακόμη μια (τελευταία ίσως;) φορά για να εκφράσει ζωντανά και περήφανα τη φωνή μιας γενιάς που ένιωθε στο πετσί της τη μοναξιά στο κέντρο της πόλης και την ξόρκιζε μέσω της μουσικής. Το συγκρότημα που μας έκανε κάποτε να πιστέψουμε ότι «θα διασχίσουμε ένα πρωινό τον κόσμο και θα ’ναι πιο όμορφα κι από ένα όνειρο» θα βγει στη σκηνή για ένα σετ γεμάτο τρυφερότητα, κοινωνική οργή και ευαισθησία. Η ποίηση του Κ. Βήτα θα τυλιχτεί γύρω από τους ambient πειραματισμούς του Μ. Δέλτα και το συνολικό εσωστρεφές χορευτικό groove του ντουέτου είναι βέβαιο πως θα προκαλέσει ρίγη συναισθήματος. Εκτός από το θρυλικό ντεμπούτο τους από το 1992 που φέτος επανακυκλοφόρησε, δίσκοι, όπως το «Ντισκολάτα» (1993) και ο «Ασύρματος κόσμος» (1994) περιέχουν ιστορικά πλέον κομμάτια, όπως «Νέα Ζωή 705», «Παζλ στον αέρα» και «Μικρό αγόρι».

Με τους Στέρεο Νόβα ταυτίστηκαν όσοι ήθελαν να αποδράσουν μέσα από την ηλεκτρονική μουσική και την αστική ποίηση, όσοι δεν ήθελαν να περιοριστούν στον μονόδρομο των ψυχεδελικών trance/house που ευδοκιμούσαν σε ιδρωμένες πίστες τα ξημερώματα ή σε ανοιχτά χωράφια. Όσοι ρομαντικοί ακρατές δεν ένιωθαν προϊόν της μόδας της εποχής τους, αλλά ταυτόχρονα κοιτούσαν με ανυπομονησία προς το μέλλον. Οι Στέρεο Νόβα ξέρουν καλά το μέγεθος της αγάπης που τρέφουν γι’ αυτούς οι θαυμαστές τους και ετοιμάζουν ένα μεγάλο συναυλιακό δώρο από καρδιάς το Σάββατο 15 Ιουλίου, όπου θα παρουσιάσουν επιλογές από ολόκληρη τη δισκογραφία τους, όπως και το καινούργιο single τους, το οποίο θα κυκλοφορήσει σε λίγες ημέρες και ανυπομονούμε να ακούσουμε.

ΜΠΡΟΣΤΙΝΉ ΣΕΛΊΔΑ

el-gr

2023-06-03T07:00:00.0000000Z

2023-06-03T07:00:00.0000000Z

https://avgi.pressreader.com/article/282252374915298

AVGI SA