Η ΑΥΓΗ

Πολιτικοποιημένο ύφος και techno φουτουρισμός

Στις 15 Ιουλίου οι ιστορικοί Leftfield και οι Boy Harsher, δύο νυκτόβια πλάσματα της techno σκηνής, θα κληθούν να προσαρμόσουν την ηλεκτρονική τους πρόταση στο πλαίσιο ενός ανοιχτού φεστιβάλ στην πλατεία Νερού

Ηάνθηση της -βρετανικής κυρίως- electronica στα μέσα της δεκαετίας του ’90 υπήρξε τεράστια και ήταν τέτοια η ορμή της, που σχεδόν σκέπασε την κιθαριστική britpop και τα rock παρακλάδια που έρχονταν τότε εξ Αμερικής (grunge). Από τη ζωηρή σκηνή που είχε σχηματιστεί τότε προέκυψαν ονόματα όπως οι Chemical Brothers, οι Future Sound Of London, οι Daft Punk, οι Underworld και πολλοί ακόμη.

Στην εξαιρετικά γόνιμη εποχή για το είδος, οι Leftfield κατείχαν περίοπτη θέση για τους καλά ενημερωμένους. Ήταν το σχήμα που δούλεψε με πρωτοποριακό τρόπο πάνω στα μοτίβα της tech house, ένα είδος που τότε ευδοκιμούσε μόνο σε νυχτερινά clubs. Οι Leftfield απογείωσαν τη μετρονομία της house και έφτιαξαν καταιγιστικά ηλεκτρονικά μοτίβα που προκαλούσαν δονήσεις ακόμα και σε ένα κοινό που δεν είχε επαφή με το είδος. Απέκτησαν λοιπόν τεράστια φήμη χάρη στο ντεμπούτο τους, που είχε τον τίτλο «Leftism» και κυκλοφόρησε το 1995. Το άλμπουμ περιείχε την εμπρηστική επιτυχία «Open up», όπου ο John Lydon στα φωνητικά κραύγαζε «burn Hollywood burn». Οι Leftfield δεν υιοθέτησαν την επιθετικότητα των Underworld ούτε την κινηματογραφική προσέγγιση των Orbital, ούτε την punk αυθάδεια των Prodigy, αλλά είχαν μεγαλύτερο εύρος αναφορών. Οι ζωντανές τους εμφανίσεις απέκτησαν θρυλικό status και σε τραγούδια όπως το «Afro-Left» έπαιζαν με τη συγχώνευση αφρικανικών ρυθμών και techno. Το αποτέλεσμα ακόμη μπορεί και σφυροκοπάει τα ηχεία με σθένος και περηφάνια. Το πολιτικοποιημένο ύφος, ο techno φουτουρισμός και το αργόσυρτο dub-hop θα παρουσιαστούν σε όλη τους τη μεγαλοπρέπεια στην Αθήνα, σε μια εμφάνιση με την ευκαιρία της κυκλοφορίας του περσινού τους δίσκου με τίτλο «This is what we do», ο οποίος απέσπασε εξαιρετικές κριτικές από τον διεθνή Τύπο.

Την ίδια μέρα θα έχουν ανοίξει τον δρόμο οι Αμερικανοί Boy Harsher. Το δίδυμο που διαπρέπει στον χώρο του σύγχρονου darkwave αποτελείται από την τραγουδίστρια και στιχουργό Jae Matthews και τον παραγωγό Augustus Muller. Το συγκρότημα που έχει αγαπηθεί ιδιαίτερα στην Ελλάδα έχει αποδείξει ότι ξέρει πώς να προσφέρει τη σκοτεινή του ενέργεια μέσα από βιομηχανικά beats και φωνητικά που δεν μιμούνται κανέναν προκάτοχό τους. Έχει ενδιαφέρον να δούμε πώς θα διαχειριστούν αυτά τα δύο νυκτόβια πλάσματα το ηλιόλουστο καλοκαιρινό σκηνικό και πώς θα προσαρμόσουν την ηλεκτρονική τους πρόταση στο πλαίσιο ενός ανοιχτού φεστιβάλ… Θα τους έχουν βοηθήσει σίγουρα οι δικοί μας Marva Von Theο, που θα έχουν ζεστάνει την ατμόσφαιρα με την κομψή και αισθαντική μελαγχολία των τραγουδιών τους. Τα αέρινα synths, τα καλαίσθητα ηχητικά τοπία και οι μελωδικές αφηγήσεις της Μάρβας Βούλγαρη αποτελούν το ιδανικό, νεορομαντικό καταφύγιο για την έναρξη εκείνης της ημέρας. Οι Marva Von Theo διαθέτουν άλλωστε υψηλή αίσθηση επαγγελματικής ευθύνης απέναντι στο ακροατήριό τους και έχουν πολύ μέλλον στην εγχώρια δισκογραφία. Άλλωστε, η υγρή, αστική electro pop που υπογράφουν δεν έχει φτάσει ακόμη στο απόγειο των δυνατοτήτων της.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

el-gr

2023-06-03T07:00:00.0000000Z

2023-06-03T07:00:00.0000000Z

https://avgi.pressreader.com/article/282260964849890

AVGI SA