Η ΑΥΓΗ

Διάλογος με τους Τούρκους;

Κατά

τη διάρκεια των τελευταίων ετών οι ένοπλες συγκρούσεις μεταξύ του PKK και του PDK αναζωπύρωσαν τους φόβους για έναν νέο ενδοκουρδικό πόλεμο. Οι συγκρούσεις αυτές είναι απότοκο των μαζικών επιθέσεων του τουρκικού στρατού κατά των Κούρδων ανταρτών στο εσωτερικό της Τουρκίας. Από το 2015 η Άγκυρα κατόρθωσε να περιορίσει τις στρατιωτικές δραστηριότητες του PKK με τίμημα την καταστροφή της Σουρ, της παλιάς πόλης του Ντιγιάρμπακιρ. (1) Ως αποτέλεσμα αυτής της πίεσης, οι Κούρδοι μαχητές διασκορπίστηκαν σε νέες περιοχές στο εσωτερικό του Ιράκ και της Συρίας. Η παρουσία τους διόλου δεν εκτιμήθηκε από το PDK, το οποίο από καιρό επιδιώκει τη διατήρηση καλών σχέσεων με την Άγκυρα. Όμως οι ηγέτες της Ροζάβα δεν ανησυχούν τόσο για τις κακές σχέσεις τους με το PDK όσο για την Τουρκία. Η Άγκυρα έχει απειλήσει επανειλημμένα να εισβάλει σε ολόκληρη τη Βόρεια Συρία προκειμένου να συγκροτήσει μια «ζώνη ασφαλείας» βάθους 30 χλμ. για την εγκατάσταση των Σύρων προσφύγων που ζουν στο έδαφός της και τη δημιουργία μιας «αραβικής περιμέτρου» στα νότια σύνορά της. (2)

Πολλοί παρατηρητές εκτιμούν ότι η εισβολή αυτή δεν έχει ακόμη πραγματοποιηθεί εξαιτίας της παρουσίας περίπου εννιακοσίων Αμερικανών στρατιωτικών, διεσπαρμένων σε πάνω από δώδεκα βάσεις. Τι θα συνέβαινε αν αποσύρονταν; «Ουδέποτε διακόψαμε τις σχέσεις μας με τη Ρωσία, παρά τη στρατιωτική συμμαχία μας με τις ΗΠΑ» επισημαίνει ο Αμπντουλκαρίμ Ομάρ, ντε φάκτο υπουργός Εξωτερικών της Αυτόνομης Διοίκησης. Ο Σαλέχ Μουσλίμ, συμπρόεδρος του PYD, μας υποδέχεται σε ένα στρατιωτικό συΜεταξύ των Κούρδων της Συρίας υπάρχουν ορισμένες φωνές που ζητούν διάλογο με την Τουρκία. Οι Κούρδοι δεν θα καταφέρουν να δημιουργήσουν ανεξάρτητο κράτος, οπότε ας σκεφτούμε πώς θα επιτύχουμε τη σταθερότητα αντί για έναν διαρκή πόλεμο, εκτιμά ο Κούρδος Νασέρ Χαζ Μανσούρ γκρότημα κοντά στη Χασάκα για να υπογραμμίσει την ικανότητα των Κούρδων της Συρίας να αντιμετωπίσουν μια τουρκική επίθεση. Λόγω της γειτνίασης με μια αμερικανική στρατιωτική βάση ο ήχος των ελικοπτέρων διακόπτει συνεχώς τη συζήτησή μας. «Ο τουρκικός στρατός δεν είναι σε θέση να νικήσει τους αντάρτες (του PKK) στα βουνά» εξηγεί, αναφερόμενος στις συχνές μάχες στο Βόρειο Ιράκ. Όταν τον ρωτάμε για τις πιθανότητες επικράτησης των κουρδικών δυνάμεων σε μια ενδεχόμενη επίθεση της Τουρκίας στη Συρία, με δεδομένο το επίπεδο έδαφος των άγονων στεπών της Ροζάβα, η απάντησή του είναι λακωνική: «Δεν έχουμε βουνά εδώ, αλλά μπορούμε να σκάψουμε σήραγγες».

Μεταξύ των Κούρδων της Συρίας υπάρχουν ορισμένες φωνές που ζητούν διάλογο με την Τουρκία. «Οι Κούρδοι δεν θα καταφέρουν να δημιουργήσουν ανεξάρτητο κράτος στη σημερινή Συρία, οπότε ας σκεφτούμε πώς θα επιτύχουμε τη σταθερότητα αντί για έναν διαρκή πόλεμο» εκτιμά ο Νασέρ Χαζ Μανσούρ, διευθυντής του Συριακού Κέντρου Έρευνας και Διαλόγου, Κούρδος και ο ίδιος. Αναρωτιέται, ωστόσο, για την προθυμία της Άγκυρας να κάνει παραχωρήσεις, έστω και μικρές. 1. Βλ. Laura-Mai Gaveriaux, «La sale guerre du président Erdogan», Le Monde diplomatique, Ιούλιος 2016.

2. Βλ. Jean Michel Morel, «La Syrie, une nouvelle Atlantide?», Le Monde diplomatique, Φεβρουάριος 2023.

LE MONDE DIPLOMATIQUE

el-gr

2023-06-03T07:00:00.0000000Z

2023-06-03T07:00:00.0000000Z

https://avgi.pressreader.com/article/282389813868770

AVGI SA