Η ΑΥΓΗ

Τα fake news καταρρέουν

Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., πρόταση για ισχυρή κοινωνία

Του ΝΙΚΟΥ ΣΒΕΡΚΟΥ

Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της ΑΥΓΗΣ

Η αποδόμηση των ψεμάτων και της διαστρέβλωσης της Ν.Δ. Στήριγμα για τους αδύναμους, τους εργαζόμενους, τους μισθωτούς, τους άνεργους, τους μικρομεσαίους, τους ελεύθερους επαγγελματίες ο ισχυρός ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Με κρυφή ατζέντα για τη φορολόγηση της μεσαίας τάξης η Ν.Δ., δεν μειώνει τους έμμεσους φόρους, δεν φορολογεί τους ισχυρούς. Αγνοείται η ΚΥΑ για τα υπερκέρδη διυλιστηρίων και εταιρειών ενέργειας Πανστρατιά για τη μάχη της 25ης Ιουνίου. Κάλεσμα συστράτευσης σε όλους τους δημοκρατικούς πολίτες. «Αλλάζουμε, δυναμώνουμε, προχωράμε» το μήνυμα Τσίπρα

Η Ν.Δ. διά του εκπροσώπου της Άκη Σκέρτσου διένειμε στα μέσα ενημέρωσης έναν κατάλογο με υποτιθέμενα fake news του ΣΥΡΙΖΑ- Π.Σ. σε μια σειρά από καυτά ζητήματα. Πρόκειται για έναν μακρύ κατάλογο τερατωδών ψεμάτων και συνειδητών διαστρεβλώσεων. Η ΑΥΓΗ καταρρίπτει έναν-έναν τους ισχυρισμούς της Ν.Δ. και αντιτείνει τι προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. σε κάθε θεματική

1«Ψηφιακό φιάσκο της απελθούσας κυβέρνησης η κυβερνοεπίθεση στο σύστημα της Τράπεζας Θεμάτων. Κίνδυνος για τις Πανελλαδικές εξετάσεις. Το επιτελικό κράτος είναι επιτελικό χάος» λέει ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Όμως το σύστημα δέχθηκε πρωτόγνωρη επίθεση. Λύγισε, αλλά δεν έπεσε…

Οπως πιστοποιούν όλοι οι ειδικοί, δεν υπήρχε τίποτα το «πρωτόγνωρο» στην DDoS επίθεση που δέχτηκε η Τράπεζα Θεμάτων. Ήταν μια επίθεση όπως οι εκατοντάδες που δέχονται ελληνικές ιστοσελίδες σε καθημερινή βάση.

Η διαφορά; Ότι το ψηφιακό κράτος της Νίκης Κεραμέως και του Κυριάκου Πιερρακάκη είχε αφήσει απολύτως απροστάτευτη μια τόσο κρίσιμη για το εκπαιδευτικό σύστημα υπηρεσία. Όχι μόνο δεν υπήρχε πρόβλεψη για προστασία τής σελίδας έναντι των επιθέσεων, αλλά ούτε καν εφεδρική λύση ώστε να μεταδοθούν τα θέματα σε περίπτωση της οποιασδήποτε βλάβης θα μπορούσε να προκύψει. Εχουν μάλιστα το θράσος να κατηγορούν για το φιάσκο την υπηρεσιακή κυβέρνηση, τις εκλογές, τον ΣΥΡΙΖΑ- Π.Σ., οποιονδήποτε άλλον εκτός από τον εαυτό τους. Μέχρι και τους… καθηγητές καθύβρισε με το γνωστό του χυδαίο ύφος ο υποψήφιος βουλευτής της Ν.Δ. Γρηγόρης Ψαριανός. Αυτή είναι προφανώς και η αντίληψη της Ν.Δ., ότι οι εκπαιδευτικοί είναι «αλήτες» και «καθάρματα», που πρέπει «να πάνε σπίτι» τους. Άλλωστε, ο Ψαριανός παραμένει στα ψηφοδέλτια του κόμματος του Κυριάκου Μητσοτάκη, αφού, όπως δήλωσε ο Άκης Σκέρτσος, «δόθηκαν εξηγήσεις και το θέμα κλείνει εδώ».

Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. προβλέπει αύξηση της χρηματοδότησης για την Παιδεία στο 5% του ΑΕΠ. Επαναφορά του κλίματος δημοκρατίας και συνεργασίας στα σχολεία και του Ν. 4547/2018 περί αποτίμησης και προγραμματισμού του εκπαιδευτικού έργου. Παράλληλα, προβλέπει διορισμούς εκπαιδευτικών με στόχο σε βάθος τετραετίας οι αναπληρωτές να αποτελούν το 5% του αριθμού των μόνιμων, από 30% που είναι σήμερα.

2O ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ισχυρίζεται πως μένουν χωρίς περίθαλψη ελεύθεροι επαγγελματίες λόγω χρεών. Όμως όσοι δεν διαθέτουν ασφαλιστική ικανότητα λόγω χρεών δεν μένουν ακάλυπτοι, όπως ισχυρίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Εξακολουθούν να έχουν πλήρη πρόσβαση σε συνταγογράφηση, πλήρη πρόσβαση σε δωρεάν υπηρεσίες Υγείας του ΕΣΥ.

Η Ν.Δ. επιβεβαιώνει πανηγυρικά ό,τι λέει ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για τους 800.000 ελεύθερους επαγγελματίες που έμειναν ανασφάλιστοι από την 1η Ιουνίου 2023.

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. επέλεξε συνειδητά να μην επεκτείνει περαιτέρω την παράταση που η ίδια ψήφισε, δεν έφερε ρύθμιση οφειλών στα ταμεία, πέρα από τα συσσωρευμένα χρέη ελεύθερων επαγγελματιών και αγροτών και επιμένει να τους ζητά να αποπληρώσουν 722 ευρώ ενώ αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις τρέχουσες υποχρεώσεις τους.

Σαν να μην έφταναν αυτά, η Ν.Δ. εμφανίζεται να κάνει χάρη στους ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες δίνοντάς τους πρόσβαση σε υπηρεσίες του ΕΣΥ. Μόνο που αυτή τη ρύθμι

ση την είχε ψηφίσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με νόμο του 2016, επαναφέροντας την πρόσβαση των ανασφάλιστων συμπολιτών μας στο ΕΣΥ, κάτι που είχαν καταργήσει οι κυβερνήσεις Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ. Τότε η Ν.Δ. καταψήφισε τον σχετικό νόμο επί της αρχής και το σχετικό άρθρο! Ο Κ. Μητσοτάκης είχε κάνει λόγο για «ελεημοσύνες» τής τότε κυβέρνησης. Άρα, πλήρης παραδοχή ότι από 1η Ιουνίου εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες είναι ανασφάλιστοι.

• Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. δεσμεύεται ότι θα ρυθμίσει το ιδιωτικό χρέος σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορία με διαγραφή μέρους της βασικής οφειλής για χρέη που δημιουργήθηκαν μετά το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης και με 120 δόσεις για την αποπληρωμή του υπολοίπου. Δικαίωμα ένταξης στο σχήμα θα έχουν και όσοι απώλεσαν τη ρύθμιση του 2019.

3Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ισχυρίζεται πως οι μισθοί μειώθηκαν κατά 7,4%, σύμφωνα με την περίφημη έκθεση ΟΟΣΑ που έγινε τον Νοέμβριο του 2022 και βασιζόταν σε εκτιμήσεις και όχι σε πραγματικά δεδομένα, όπως τα επίσημα δελτία της ΕΛΣΤΑΤ του 2023.

Είναι ενδιαφέρον ότι η Ν.Δ. και ο Ά. Σκέρτσος αμφισβητούν τα στοιχεία του ΟΟΣΑ. Δηλαδή τι μας λένε; Ότι δεν εμπιστεύονται την εγκυρότητα των στοιχείων; Ή το κύρος του οργανισμού; Μας ζητούν να μην εκτιμήσουμε τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, αλλά να εμπιστευτούμε τα στοιχεία του Ά. Σκέρτσου, που επί είκοσι ημέρες περιέφερε ένα «μπακαλόχαρτο» που το είχε τυπώσει στον εκτυπωτή του σπιτιού του και έλεγε ότι είναι επίσημη έκθεση του ΓΛΚ.

Σ’ αυτά τα ζητήματα χρειάζεται λίγη περισσότερη σοβαρότητα και υπευθυνότητα.

4O ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. διατείνεται ότι αρκεί να μειώσει τον ΦΠΑ στα τρόφιμα και τον ΕΦΚ στα καύσιμα για να βρει πόρους για να χρηματοδοτήσει το πρόγραμμά του. Όμως αυτές οι μειώσεις σημαίνουν 3,5 δισ. επιπλέον άμεσους φόρους, όπως ομολόγησε και η εκπρόσωπος του κόμματος.

Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είναι πλήρως τεκμηριωμένο τόσο στις δαπάνες όσο και στα έσοδα που προβλέπει. Φαίνεται όμως ότι η Ν.Δ. ξεχνά και τους βασικούς όρους της οικονομίας.

Παρ’ όλα αυτά, και παρά το βέρτιγκο της Ν.Δ. να εμφανίζει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. να κοστίζει από 23 έως… 83 δισ. ευρώ, θα εξηγήσουμε συνοπτικά στη Ν.Δ. τη λογική του. Η μείωση του ΦΠΑ και του ΕΦΚ θα φέρει άμεσα μειώσεις στις τιμές, οι οποίες θα επιβληθούν και με ελέγχους στην αγορά και στα ολιγοπώλια, κάτι που ουδέποτε έκανε η κυβέρνηση της Ν.Δ.

Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. προβλέπει ότι οι συγκεκριμένοι πόροι θα αντληθούν από τρεις πηγές: από την παύση της διασπάθισης χρήματος σε απευθείας αναθέσεις, από την ανάπτυξη της οικονομίας και από τη φορολόγηση των εταιρειών ενέργειας που κερδοσκοπούν σε βάρος της κοινωνίας. Αυτοί οι πόροι θα υπερκαλύψουν τις ανάγκες και θα δώσουν δημοσιονομικό περιθώριο για άσκηση κοινωνικής πολιτικής.

5Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ισχυρίζεται πως η Ν.Δ. έχει κρυφή ατζέντα και ετοιμάζει αυξήσεις στη φορολογία. Δεν υπάρχει καμία, μα καμία αύξηση φόρων, μόνο μειώσεις, συγκεκριμένες και κοστολογημένες, στο πρόγραμμα της Ν.Δ. Περιλαμβάνονται όλα τα μέτρα στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα σταθερότητας 2023-2036. Συμφωνημένο με την Ε.Ε., δημοσιοποιημένο, επίσημο. Ας το διαβάσουν. Κρυφή ατζέντα έχουν ο ΣΥΡΙΖΑ- Π.Σ. και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Η Ν.Δ. δεν έχει τίποτα κοστολογημένο στο πρόγραμμά της. Και όσες μειώσεις αναφέρει αφορούν αποκλειστικά τα πολύ μεγάλα εισοδήματα και τις μεγάλες περιουσίες. Επιπρόσθετα, η ίδια η Κομισιόν έχει χτυπήσει καμπανάκι για τα αδήλωτα εισοδήματα ελεύθερων επαγγελματιών και ζητάει αύξηση των εσόδων από τη συγκεκριμένη κατηγορία.

Ο ίδιος ο Κ. Μητσοτάκης, παράλληλα, επιμένει ότι δεν πρόκειται να μειώσει κανέναν συντελεστή έμμεσης φορολογίας, δηλαδή ούτε τον ΦΠΑ ούτε τον ΕΦΚ, που αφαιμάζουν τα μεσαία και φτωχά νοικοκυριά.

Ο Κ. Μητσοτάκης θα συνεχίσει την ίδια πολιτική που έκανε τους πολίτες να πληρώνουν κάθε χρόνο πολλά δισεκατομμύρια παραπάνω σε φόρους. Με αυτούς τους πόρους θα χρηματοδοτήσει την ακρίβεια, όπως ακριβώς έκανε με τις εταιρείες ενέργειας, ενώ στους πολίτες θα δίνει κουπόνια για να βγάλουν τον μήνα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καμία κρυφή ατζέντα, αλλά ένα καθαρό πρόγραμμα για τη φορολογία. Συγκεκριμένα: - Αφορολόγητο στα 10.000 ευρώ για όλα τα φυσικά πρόσωπα για εισοδήματα από την εργασία τους και ένταξη στην ενιαία κλίμακα φορολόγησης για όλα τα φυσικά πρόσωπα ανεξαρτήτως μορφής απασχόλησης.

- Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.

- Μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα στο 6% και για προϊόντα ζωτικής σημασίας (παιδικές τροφές, γάλα, ψωμί) στον μηδενικό συντελεστή. Μείωση του ΕΦΚ στον κατώτατο συντελεστή που προβλέπει η ευρωπαϊκή νομοθεσία.

- Κατάργηση της απόδοσης ΕΦΚ για το αγροτικό και κτηνοτροφικό πετρέλαιο.

- Έκτακτη φορολόγηση συσσωρευμένων υπερκερδών και θέσπιση πλαφόν στην κερδοφορία εταιρειών κλάδων που παρουσιάζουν συστηματικά υπερκέρδη.

6Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ισχυρίζεται πως «θα μειώσει φόρους και θα αυξήσει τις κοινωνικές δαπάνες με τα 10 δισ.(!) από τις απευθείας δημόσιες αναθέσεις». Τα έτη 2020 έως 2022 δόθηκαν 6,7 δισ. σε απευθείας αναθέσεις, ενώ με ανοιχτούς διαγωνισμούς δόθηκαν 18,5 δισ. Τα 6,7 δισ. και όχι 10, όπως λέει ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. (ποσοστό 26,6% επί του συνόλου), αφορούν σε μεγάλο βαθμό την πανδημία. Μάσκες, εμβόλια, self tests κ.λπ.

Κατά τη διακυβέρνηση της Ν.Δ., το 26% επί του συνόλου των δημόσιων συμβάσεων δόθηκε με απευθείας αναθέσεις, έναντι 80% της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, σε μια περίοδο χωρίς διεθνείς, πρωτοφανείς κρίσεις.

Η Ν.Δ. λέει ψέματα. Όπως φαίνεται από το διάγραμμα που αντλήθηκε από στοιχεία του ΚΗΜΔΗΣ, η κυβέρνηση Μητσοτάκη το διάστημα 2020-2022 δαπάνησε 9,956 δισ. ευρώ σε 473.680 συμβάσεις. Πρόκειται για απευθείας αναθέσεις και άλλες παρόμοιες διαδικασίες στις οποίες δεν περιλαμβάνεται καμία έννοια διαγωνισμού. Τέτοιο πάρτι με ημετέρους δεν έχει ξαναζήσει η χώρα. Και η διασπάθιση χρήματος σε γαλάζιους εκλεκτούς δεν μπορεί να κρυφτεί από fake ισχυρισμούς που ανακατεύουν τον αριθμό των συμβάσεων με τον χορό δισεκατομμυρίων επί Ν.Δ.

Συνιστά πρόκληση η Ν.Δ. να κάνει μάθημα για απευθείας αναθέσεις, όταν επί χρόνια κάλυπτε δεκάδες στελέχη της, όπως τη Σοφία Νικολάου, που ελέγχεται από το ΣΔΟΕ για πάρτι απευθείας αναθέσεων για προμήθεια μασκών και αντισηπτικών σε βουλκανιζατέρ και οπωροπωλεία. Ή όταν βάφτισαν «έργα ανάσχεσης της πανδημίας» και διασπάθισαν με απευθείας ανάθεση τα πιο άσχετα και περιττά projects, όπως τον αποτυχημένο Μεγάλο Περίπατο του δημάρχου Αθηναίων.

7Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. επιμένει ότι δήθεν έρχονται 700.000 πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας και το ΠΑΣΟΚ ισχυρίζεται πως νοικοκυριά και επιχειρήσεις δεν προστατεύονται από μαζικούς πλειστηριασμούς. Η αλήθεια είναι ότι τα κόκκινα δάνεια με εμπράγματες εξασφαλίσεις είναι 600.000 και από αυτά τα 300.000 είναι επιχειρηματικά, δεν αφορούν κατοικίες. Από τα 300.000, 8 στα 10 διεκπεραιώνονται με απευθείας διμερείς ρυθμίσεις. Άρα, στη ζώνη κινδύνου βρίσκονται περίπου 50.000 δανειολήπτες για τους οποίους έχουμε μεριμνήσει να σταθούμε δίπλα τους με πολλά μέσα, εργαλεία και πολιτικές… Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν προστάτεψε την πρώτη κατοικία, κατάργησε τον νόμο Κατσέλη τον Φεβρουάριο του 2019, επέτρεψε τους πλειστηριασμούς και ευνόησε τους στρατηγικούς κακοπληρωτές. Προσπαθεί να καθαρίσει τον «λεκέ» με ακόμη ένα ψέμα.

Η Ν.Δ., στην αγωνία της να κρύψει τη σκληρή αλήθεια, παριστάνει πως δεν γνωρίζει βασικές έννοιες για τα δάνεια.

Πρώτον, παραδέχεται ότι υπάρχουν 600.000 κόκκινα δάνεια. Ωστόσο, όπως όλοι γνωρίζουν, τα δάνεια συνάπτονται από την εκάστοτε τράπεζα και περισσότερους από έναν πολίτες ή επιχειρήσεις (εγγυητές κ.λπ.). Άρα εκείνοι που κινδυνεύουν από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς είναι πολλοί παραπάνω.

Δεύτερον, για κάθε δάνειο που δεν εξυπηρετείται -ακόμα και για επιχειρηματικά- οι οφειλέτες πλέον κινδυνεύουν με κατάσχεση ή πλειστηριασμό περιουσιακών τους στοιχείων, προφανώς και πρώτες κατοικίες.

Είναι απίστευτος ο ισχυρισμός της Ν.Δ. πως ο ΣΥΡΙΖΑ «δεν προστάτεψε την πρώτη κατοικία», γιατί εκθέτει προσωπικά τον Κ. Μητσοτάκη. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. στις 30 Απρίλιου 2020 δήλωνε ότι «η προστασία της πρώτης κατοικίας θα παραταθεί για τρεις μήνες ακόμα, έως το τέλος Ιουλίου του 2020». Δηλαδή παρέτεινε την ισχύ του νόμου του ΣΥΡΙΖΑ, που, όπως ο ίδιος έλεγε, προστατεύει την πρώτη κατοικία.

Η Ν.Δ., πάντως, δεν δείχνει να νοιάζεται για τους οφειλέτες. Γιατί στο πρόγραμμά της αφιερώνει κυριολεκτικά δύο γραμμές για το πρόβλημα του ιδιωτικού χρέους. Λογικό, γιατί σκο

πεύει να συνεχίσει την εφαρμογή του βάρβαρου Πτωχευτικού Κώδικά της.

• Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. από τη μεριά του έχει τη μόνη καθαρή και ρεαλιστική λύση για το πρόβλημα των κόκκινων δανείων. Συγκεκριμένα:

- Αναστολή των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας για ακίνητα έως 300.000 ευρώ. - Κατάθεση στη Βουλή του συνολικού σχεδίου αντικατάστασης του Πτωχευτικού Νόμου της Ν.Δ. με μόνιμα μέτρα ρύθμισης χρεών και προστασίας της πρώτης κατοικίας, επαγγελματικής στέγης και αγροτικής γης.

- Νομοθέτηση πλαισίου κανόνων εποπτείας και φορολόγησης των δραστηριοτήτων των funds που κατέχουν κόκκινα δάνεια.

- Νομοθέτηση δεσμευτικού πλαισίου εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης με υποχρεωτικότητα συμμετοχής του πιστωτή. Ο μηχανισμός είναι απλός και αυτόματος, μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας, και δίνει δύο εναλλακτικές επιλογές ρύθμισης. Μία βραχυχρόνια (5 έως 10 έτη), με μεγάλη διαγραφή της ονομαστικής αξίας του δανείου (40% έως 60%). Μία μακροχρόνια (έως 35 έτη), με καταβολή της αντικειμενικής αξίας του ενυπόθηκου ακινήτου σε χαμηλές δόσεις και με σταθερό επιτόκιο 2%. Σε κάθε περίπτωση, προβλέπεται κρατική επιδότηση έως και 50% της δόσης με διευρυμένα κοινωνικά κριτήρια. - Επαναφορά της δυνατότητας προσφυγής στη δικαστική οδό σε περίπτωση αδυναμίας ρύθμισης στο εξωδικαστικό στάδιο, με ειδική σύντομη προθεσμία εκδίκασης.

8Η αντιπολίτευση λέει ότι «έχουμε 10 φορές μεγαλύτερο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών». Ναι, το 2022 ξοδέψαμε 6,5 δισ. έκτακτα λόγω ενεργειακής κρίσης και φυσικού αερίου. Οι τιμές του φυσικού αερίου δεκαπλασιάστηκαν! Ήδη οι τιμές έπεσαν, δεν πρόκειται για κάτι μόνιμο, το αντίθετο μάλιστα.

Διπλή κυνική ομολογία από τον Ά. Σκέρτσο και τη Ν.Δ.: αφενός παραδέχονται ότι η έως τώρα πολιτική της κυβέρνησης εκτροχίασε το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών. Αφετέρου μας αναγγέλλουν ότι οι επιδοτήσεις στο ρεύμα -οι οποίες μπορεί να ενίσχυαν την αισχροκέρδεια των εταιρειών, αλλά, τέλος πάντων, τον τελικό καταναλωτή τον ανακούφιζαν κάπως- θα διακοπούν, και μάλιστα άμεσα. Ας το έχουν αυτό υπόψη τους οι πολίτες.

9Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. μιλά για θλιβερή πρωτιά της Ελλάδας στην ανεργία των νέων. Η ανεργία των νέων στην Ελλάδα πράγματι παραμένει υψηλή, ουδείς το αρνείται, όμως η αλήθεια είναι ότι χάρη στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας μειώθηκε δραστικά την προηγούμενη τετραετία. Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και της Eurostat, το ποσοστό των ανέργων νέων 15 έως 24 ετών διαμορφώθηκε στο 24,2% τον φετινό Μάρτιο, μειωμένο κατά 14 μονάδες σε σχέση με τον Ιούνιο του 2019, δηλαδή τον τελευταίο πλήρη μήνα της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που ήταν στο 38,2%. Την ευρωπαϊκή πρωτιά έχει η Ισπανία με 29,5%.

Καλό θα ήταν η Ν.Δ. να παραθέσει τα εξής στοιχεία: Ποια είναι η αναλογία πλήρους και μερικής απασχόλησης στους νέους; Ποιες είναι οι απολαβές τους;

Οι απαντήσεις αυτών των πολύ απλών ερωτημάτων θα αποκαλύψουν ότι η Ν.Δ. έφερε επισφάλεια στους νέους και στις νέες, κακοπληρωμένες δουλειές και υποδηλωμένη ή αδήλωτη εργασία.

Αλήθεια, έχει να πει η Ν.Δ. κάτι για τους εργοδότες που ζητούν από τους εργαζόμενους να πληρώσουν «πέναλτι» 5.000 ευρώ αν φύγουν από την εργασία τους πριν λήξει η σύμβασή τους; Προφανώς όχι, γιατί αυτή τη δυνατότητα έδωσε η κυβέρνηση Ν.Δ. με τον νόμο Χατζηδάκη.

Είναι λοιπόν χυδαίο η Ν.Δ. να μιλά για την εργασία όταν έχει διαλύσει τις εργασιακές σχέσεις, έχει καταργήσει το οκτάωρο, έχει αφαιμάξει το εισόδημα των πολιτών.

• Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στο πρόγραμμά του για την εργασία αναφέρει: - Κατάργηση όλων των αντεργατικών ρυθμίσεων της Ν.Δ. (νόμος Χατζηδάκη, νόμος για ΣΣΕ).

- Επαναφορά της διαπραγμάτευσης για τον μισθό στους συλλογικούς εταίρους από το 2024, θέτοντας ως βάση διαπραγμάτευσης την Ετήσια Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή.

- Αποκατάσταση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

- Ανασύσταση του ΣΕΠΕ και ενίσχυσή του, για ουσιαστικούς ελέγχους τήρησης της νομιμότητας.

10Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. μιλά για στρατό μετακλητών υπαλλήλων στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. Με νόμους του 2007, του 2018 και του 2020 προβλέπεται η πρόσληψη ειδικών συμβούλων, επιστημονικών συνεργατών και ειδικών συνεργατών στους δήμους. Στο τέλος Φεβρουαρίου του 2023 οι μετακλητοί υπάλληλοι εκτός ΟΤΑ ήταν 1.022, στους ΟΤΑ 1.702 και οι επιστημονικοί συνεργάτες βουλευτών 572. Δηλαδή μόνο 1 στους 3 μετακλητούς υπαλλήλους εργαζόταν στην Κεντρική Διοίκηση. Αριθμός σχεδόν ίσος και λίγο μικρότερος με εκείνον των απασχολούμενων μετακλητών επί ΣΥΡΙΖΑ, που σχεδόν στο σύνολο της διακυβέρνησής του απασχολούσε σταθερά πάνω από 1.000 μετακλητούς υπαλλήλους, αριθμός ο οποίος τον Νοέμβριο του 2018 ξεπέρασε τους 1.080.

Η Ν.Δ. επιστρατεύει δημιουργική λογιστική και στο ζήτημα των μετακλητών υπαλλήλων.

Η κυβέρνηση που κατασκεύασε το επιτελικό κράτος και μια Προεδρία της Κυβέρνησης-στέγη εκατοντάδων μετακλητών έχει το θράσος να μιλά και να λέει ψέματα.

Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. Η Ν.Δ. παρέλαβε 1.710 μετακλητούς υπαλλήλους το 2019 και τον Οκτώβριο του 2022 τους έφτασε σε 3.482! Πρόκειται για υπερδιπλασιασμό! Ακόμα και διεθνή μέσα έχουν αναδείξει τις στρατιές γαλάζιων συμβούλων. Συγκεκριμένα, η γερμανική Tageszeitung τον Δεκέμβριο του 2021 μιλούσε για μια «πραγματική βιομηχανία μετακλητών στην Ελλάδα του συντηρητικού Κυριάκου Μητσοτάκη».

ΜΠΡΟΣΤΙΝΉ ΣΕΛΊΔΑ

el-gr

2023-06-03T07:00:00.0000000Z

2023-06-03T07:00:00.0000000Z

https://avgi.pressreader.com/article/282535842756834

AVGI SA